„Orgile României” se încheie pe 9 iulie la Mediaş şi Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/orgile-romaniei-se-incheie-pe-9-iulie-la-medias-si-bucuresti/

Turneul naţional „Orgile României” se încheie pe 9 iulie la Mediaş şi Bucureşti cu două programe speciale susţinute în paralel de cei doi tineri organişti protagonişti ai evenimentului, Eduard Antal şi Vlad Vişenescu.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2020

Eduard Antal va cânta la Biserica evanghelică „Sfânta Margareta” de la Mediaş în cadrul programului „Serviciu divin muzical” – Musikalische Abendandacht, de la ora 19, iar Vlad Vişenecu va cânta la Bucureşti, la Catedrala „Sfântul Iosif “, de la ora 20, în continuare slujbei de seară.

Ediţia a II-a a turneului naţional  Orgile României se desfăşoară între 2 şi 9 iulie, cuprinzând programe muzicale integrate slujbelor din lăcaşurile de cult, incursiunea sonoră în lumea acestui instrument având loc prin intermediul a doi tineri organişti români – Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal – care cântă acea muzică liturgică specifică orgii a cărei semnificaţie s-a extins în sala de concert.

Turneul din iulie 2020 a reluat traseul de anul trecut, dar a ajuns şi în alte biserici sau catedrale, în care nu s-a cântat în 2019. Anul acesta, proiectul a ajuns în 6 oraşe – Arad, Sibiu, Alba Iulia, Iaşi, Mediaş, Bucureşti – prezentând două repertorii diverse, în viziunea tinerilor organişti Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, iar cel propus de Eduard Iosif Antal, propune concentrarea asupra repertoriului celui care a pus bazele muzicii clasice pentru acest instrument, Johann Sebastian Bach.

Perioada în care se desfășoară programul este 2-9 iulie 2019, iar traseul a trecut prin Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, Sibiu – Biserica franciscană, Alba Iulia –  Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, Iaşi – Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”, Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “.

Concertul de la Bucureşti va fi transmis în direct pe canalul de youtube Angelus ARCB https://youtu.be/skYswAXGa3g

Programele de la Sibiu,  Iaşi şi Bucureşti sunt transmise în streaming live pe internet.

Program muzical

  • Vlad Vişenescu – orgă

Georg Muffat – Toccata Prima din Apparatus Musico-Organisticus

Johann Sebastian Bach – Preludiul de coral „Wenn wir in höchsten Nöten sein”, BWV 641 din Orgelbüchlein

Johann Sebastian Bach – Preludiu și fugă în Do major, BWV 531

Johannes Brahms – Preludiul de coral „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” din „Elf Choralvorspiele”, Opus postum 122 Nr. 2

César Franck – Fantezie, Op.16

Max Reger – Kyrie eleison, Op. 59 Nr. 7

Max Reger – Gloria in excelsis, Op. 59 Nr. 8

  • Eduard Antal – orgă

Only J.S.Bach

Toccata, Adagio şi fuga în do major BWV 564

Preludiul şi fuga în mi minor BWV 538

Piece d’orgue BWV 572

Fantezia şi Fuga în sol minor BWV 542

01
/10
/14

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015! Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!

01
/10
/14

Miercuri, 1 octombrie 2014, desenele și experimentele grafice ale lui Andrei Tudoran evadează din arhiva sa personală, în care stau închise de obicei, ieșind la aer doar pentru a puncta o evoluție sau a oferi o soluție, și se cațără pe pereții galeriei Pleshoo Contemporary, pentru a-și revendica propriile calități în fața picturii mult mai cunoscute a artistului.

01
/10
/14

De la primul descălecat al lui Marcel Pavel pe iarba suferindă a Arenei Naţionale era clar pentru orice om cu spirit de observaţie că fotbalul nostru are o problemă cu imnurile, nu cu acordurile muzicale, ci cu versurile. Dornic să facă ceva notabil după ce l-a înlocuit pe Mircea Sandu, noul şef al Federaţiei de Fotbal, Răzvan Burleanu, a cotcodăcit câteva luni şi a ouat un ... imn.

30
/09
/14

Pe 23 septembrie 2014, în Cadogan Hall (Londra), a avut loc deschiderea stagiunii 2014/15 pentru Royal Philharmonic Orchestra, printr-un concert de excepție sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal, alături de violinista Tianwa Yang. Din program au făcut parte Beethoven - Egmont Overture, Brahms - Violin Concerto și Franck – Simfonia în re minor.

30
/09
/14

Spectacolul „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, regia Bogdan Sărătean, produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” a câştigat două premii importante la Teatralny Koufar International Student Theatre Festival din Minsk (Belarus): Premiul pentru cea mai bună regie - Bogdan Sărătean şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar - Claudiu Fălămaş (Părintele Lorenzo).

30
/09
/14

Citind o carte despre stres, „Cum să te aperi de stres”, de Patrick Légeron, pentru a-i înțelege mecanismele și modul în care ne afectează viața, am descoperit că autorul oferă și o origine semantică a termenului, care merge dincolo de explicația din dicționar despre proveniența acestuia.

30
/09
/14

Joi, 2 octombrie, de la ora 19.00, Filarmonica “George Enescu” inaugurează stagiunea simfonica 2014 - 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu" (dirijor Christian Badea) vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua si vineri, 3 octombrie la aceeaşi oră.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.

29
/09
/14

Ca Făt-Frumos din poveste, Innersound crește spectaculos de la an la an și devine sub ochii bucureștenilor un eveniment cultural emblematic al lunii septembrie. Acest festival se datorează Asociației Opus cu ai săi directori artistici – compozitoarele Diana Rotaru, Sabina Ulubeanu – și directorul executiv, compozitorul Cătălin Crețu.