ORIZONT, un thriller 100% românesc – premiera mondială pe 20 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/orizont-un-thriller-100-romanesc-premiera-mondiala-pe-20-noiembrie/

Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan, “Orizont”, va avea premiera mondială, la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul Tallin Black Nights Film Festival (13-29 Noiembrie 2015). În cinematografele din România, pelicula va putea fi văzută din 12 Februarie 2016.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2015

ORIZONT, filmul semnat de Marian Crişan, o adaptare liberă după nuvela “Moara cu noroc” de Ioan Slavici, a fost inclus în competiția oficială a celei de-a 19 ediții a prestigiosului eveniment din capitala Estoniei.

Premiera mondială va avea loc în prezența echipei, vineri 20 noiembrie, de la ora 18.00 la Apollo Kino Solaris 3.

Tallin Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, fiind considerat de categoria A, alături de festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Karlovy Vary.

“Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul’, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni.

Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei

Marian Crisan, regizor

Marian Crisan, regizor

tăierilor ilegale de păduri.

Din distribuție mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță, Elena Purea.

Cu un scenariu inspirat de nuvela „Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, “Orizont” nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a  intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căruia îi aduce un omagiu cinematografic. – Marian Crișan.

“Filmul e construit pe intriga originală clădind tensiunea în jurul lui Lucian, un tată și un soț care ajunge la extreme pentru a-și proteja familia”, mai adaugă Marian Crișan.

Imaginea este semnată de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia Simona Pădurețu iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabilă de costume.

În 2008 Marian Crișan câștiga cu “Megatron” trofeul Palm D’Or la Cannes pentru cel mai bun scurtmetraj. Doi ani mai târziu, cineastul a debutat în lungmetraj cu producția “Morgen”,   care a câștigat Premiul Special al Juriului și Premiul Ecumenic la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, Premiul de regie la Wiesbaden, dar și peste alte 15 importante distincții. În 2012,  al doilea lungmetraj “Rocker” are premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.

Foto: ORIZONT – cinemagia

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.