„Os de pește”, de vineri în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/os-de-peste-de-vineri-in-cinematografe/

Lungmetrajul „Os de peşte”/ „Fishbone”, regizat de Dragomir Sholev, producţie Bulgaria – România, ajunge pe marile ecrane la sfârşitul acestei săptămâni.

Un articol de Liliana Matei|25 martie 2022

Pelicula, distribuită de microMULTILATERAL, va rula în București (Happy Cinema, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, POINT), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Cluj-Napoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Făgăraș (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Slobozia (Casa de Cultură).

Joi, 24 martie, de la ora 20:00, filmul rulează la Cinema Muzeul Țăranului urmat de o discuție cu echipa română a filmuluiAda Solomon (producător) și Cătălin Cristuțiu (monteur).

„Os de pește/ Fishbone” va fi proiectat și la Pitești, la Cinema București, duminică 3 aprilie, ora 18:00, iar la Focșani – Sala Balada, duminică, 9 aprilie, ora 19:30.

Filmul spune povestea lui Ivo, manager al unui camping de la malul mării, care refuză să îngroape un alt delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă deoarece corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

Povestea a fost scrisă de Dragomir Sholev împreună cu Emanuela Dimitrova și Georgi Merdzhanov pe parcursul a aproximativ 7 ani. Consultantul regizorului a fost Răzvan Rădulescu.

„Filmul este inspirat din faptele reale prezentate de un blogger care se ocupa de o plajă din Bulgaria și a scos la lumină o mulțime de absurdități în articolul său. M-am gândit că dacă mă voi focusa foarte mult pe problemele febrile, filmul va deveni prea local, ori eu căutam un impact universal, drept urmare am ales ca miezul poveștii să fie subiectul ecologist. Dar ce mă atrage cel mai mult este paradoxul existenței într-o societate în care oamenii nu pot găsi o cale amiabilă de funcționare”, spune regizorul într-un interviu acordat Cineuropa.

Dragomir Sholev adaugă: „Ideea mea inițială a fost să evit pe cât posibil corpul delfinului, însă, pe măsură ce se conturau personajele secundare, s-a simțit nevoia să fie văzut, drept urmare am ajuns să expun în cadru bucățele de corp. Astfel, punctul de vedere al delfinului a devenit personaj în sine în film”.

Structura narativă elaborată „seamănă foarte mult cu o coloană vertebrală de care sunt prinse oasele mici și care conturează poveștile din film. Fiecare scoate la iveală probleme diferite, fiecare os se împotmolește în gâtul unui alt personaj”, mai explică cineastul.

Din distribuție fac parte Deyan Donkov (Ivo), Suzy Radichkova (Katya), Valentin Andreev – Rafe (bunicul Chavo).

Pentru a avea cât mai multă autenticitate în film, regizorul a lucrat cu mulți neprofesioniști, dar și cu actori fără prea multă experiență, chipuri noi cu care publicul nu era familiarizat.

„Os de pește/ Fishbone” este o producție KLAS Film și Hi Film Productions, în co-producție cu Televiziunea Bulgară, în colaborare cu Avanpost și TVR. Susținut de Bulgarian National Film Center și Centrul Național al Cinematografiei.

Imaginea este semnată de Nenad Boroevic, scenografia – de Severina Stoyanova, montajul – de Cătălin Cristuțiu, muzica de Nikola Gruev – Kottarashky, sound design-ul și muzica adițională poartă semnătura lui Marius Leftărache. Producători sunt Rossitsa Valkanova și Ada Solomon.

Dragomir Sholev a absolvit regia la Academia Națională de Teatru și Film din Bulgaria în 2007.

Scurtmetrajele realizate în timpul studenției, „Family” (2002), „Habanera” (2003), „Before Life, After Death” (2005), „The Go-Between” (2008), au fost selecționate și premiate în numeroase festivaluri internaționale.

Sholev a lucrat ca asistent de regie pentru numeroase producții. Debutul său în lungmetraj, „Shelter” (2010), scris împreună cu Răzvan Rădulescu, a avut premiera mondială în secțiunea New Directors a Festivalului de la San Sebastián și a avut un traseu festivalier impresionant, cu numeroase distincții.

Dragomir Sholev a regizat peste 300 de spoturi publicitare și videoclipuri, produse în Bulgaria, dar și în Grecia, Ucraina, Belarus, Kazahstan și China.

„Os de pește/ Fishbone” este cel de-al treilea lungmetraj al său. A avut premiera la Golden Rose Film Festival din Varna (Bulgaria), unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună imagine (Nenad Boroevic) și cu premiul Uniunii Cineaștilor din Bulgaria pentru cel mai bun film.

Parteneri media: Music Channel, Radio Romania Cultural, FILM, Ziarul Metropolis, Cineghid.ro, MovieNews.ro, All About Romanian Cinema, Cinefan, Rollercoaster PR

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.