Oscar 2017: Propunerile pentru categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2017-propunerile-pentru-categoria-cel-mai-bun-film-intr-o-limba-straina-alta-decat-engleza/

85 de ţări, între care Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Polonia şi România, au transmis propuneri pentru nominalizări la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2016

Oscar 2017. Propunerea României de anul acesta este ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, în timp ce ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, coproducţie cu participare românească, este propunerea Germaniei.

Marea Britanie  propune”Under The Shadow”, de Babak Anvari, Italia – ”Fuocoammare”, de Gianfranco Rosi, Franţa – ”Elle”, de Paul Verhoeven, în timp ce Polonia aduce ”Afterimage”, ultimul film al lui Andrzej Wajda.

Între ţările care au înaintat propuneri Academiei se numără Vietnam, cu ”Yellow Flowers On The Green Grass”, de Victor Vu, Coreea de Sud, cu ”The Age Of Shadows”, de Kim Jee-woon, Rusia, cu ”Paradise”, de Andrei Konchalovsky, şi Iran, cu ”The Salesman”, de Asghar Farhadi.

Academia va anunţa lista filmelor eligibile în cursul lunii octombrie. Nouă pelicule finaliste pentru o nominalizare vor fi anunţate pe 17 ianuarie 2017, în timp ce titlurile celor cinci finaliste vor fi anunţate odată cu nominalizările la celelalte categorii, pe 24 ianuarie 2017.


În 2016, cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza a fost desemnat ”Son of Saul/ Saul Fia” (Ungaria), de László Nemes.

Cea de-a 89-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie 2017.

Foto: Oscar 2017, ”Elle” – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.