Parfum exotic și sonorități de lăută cu Marcel Khalife, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/parfum-exotic-si-sonoritati-de-lauta-cu-marcel-khalife-la-sala-radio/

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitaţi speciali din Liban: apreciatul compozitor şi interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME şi SALMAN BAALBAKI – la percuţie orientală.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

Creator al formației Al Mayadeen Ensemble, alături de care a lansat piese devenite celebre în întreaga lume, Marcel Khalife a fost numit în 2005 artist UNESCO pentru pace. Compozițiile sale sunt o deosebită combinație între muzica arabă tradițională și elemente ale culturii europene.

În concertul de la Sala Radio, artistul libanez va oferi publicului român câteva compoziții proprii: Suita Andaluză pentru lăută şi orchestră și Trei piese pentru voce și orchestră. În același eveniment veți asculta și Mozart: Simfonia nr. 40 în sol minor.

Evenimentul se va derula sub bagheta lui LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al  Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucură de un

Lubnan Baalbaki

Lubnan Baalbaki

parcurs profesional inedit și care a studiat muzica la Cluj-Napoca, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea. A fondat Orchestra de Tineret din Beirut (Beirut Youth Orchestra), al cărei dirijor principal este și în prezent.

ABEER NEHME este o apreciată solistă vocală și muzicolog libanez. S-a făcut remarcată în mai multe genuri muzicale inspirate din tradiția țării natale, la confluența cu arta altor regiuni și continente: de la muzică tradițională libaneză, la jazz oriental, trecând prin muzică sacră bizantină sau influențe Tarab (specifice în Tanzania sau Kenya).

SALMAN BAALBAKI a început să studieze chitară clasică la Conservatorul Naţional de Muzică din Beirut pentru ca mai apoi să se dedice pasiunii sale: instrumentele orientale de percuţie.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe radioromaniacultural şi romania-muzical.

Foto: Marcel Khalife – orchestreradio.com.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.