Patru dintre cele mai aclamate trupe de jazz din lume, la Gărâna Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/patru-dintre-cele-mai-aclamate-trupe-de-jazz-din-lume-la-garana-jazz-festival/

Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio şi Magnus Öström Band completează lineup-ul Gărâna Jazz Festival XX, ce va avea loc între 7 şi 11 iulie în vârful munţilor Semenic din Caraş-Severin. 80 de artişti, 22 de trupe, 3 scene şi 5 zile de concerte conturează ediţia aniversară a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2016

La fel ca muzica pe care o reprezintă deja de două decenii, a XX-a ediție Gărâna Jazz Festival își întâmpină publicul cu o experiență senzorială aparte, ghidată de muzicienii-reper ai jazz-ului nordic, oriental și occidental.

Olandezul Yuri Honing, unul dintre cei mai creativi și îndrăzneți saxofoniști ai momentului, ajunge la Gărâna alături de quartetul format din Wolfert Brederode (pian), Gulli Gudmundsson (bass) și Joost Lijbaart (tobe). Honing are la activ o discografie cu 40 de titluri, premiul Edison Jazz Award,

Magnus Ostrom Band

Magnus Ostrom Band

echivalentul Grammy-ului olandez, și colaborări de succes cu muzicieni ca Mischa Mengelberg, Pat Metheny sau Paul Blay.

Reprezentantul emblematic al jazz-ului italian, trompetistul și compozitorul Enrico Rava e fără îndoială prezența efervescentă a festivalului. Un performance care mixează lirismul cu stilul free-avantgarde și uptempo, alături de Enrico Morello (tobe), Gabriele Evangelista (bas) și Francesco Diodati (chitară).

Profunzimea muzicii nordice și farmecul oriental e adus pe scena Gărâna de trio-ul Kari Ikonen.

Grupul de origini finlandeze și armene a reușit să dea un suflu original clasicului trio pentru pian iar albumul lansat în 2015, Beauteous Tales and Offbeat Stories, a fost clasat în top 10 cele mai bune albume jazz ale ultimului an.

Printre numele confirmate pentru ediția Gărâna XX se numără și Magnus Öström BAND (Suedia), fost membru al grupului revoluționar E.S.T, care și-a dedicat ultimii ani din viață unui manifest sonor ce demonstrează că muzica poate vindeca rănile profunde. Albumul Parachute urmează să fie lansat în aprilie 2016 și adus în premieră în România.

Cele patru nume noi din lineup-ul Gărâna Jazz Festival vin în completarea artiștilor FOOD, Nils Petter Molvær și Louis Sclavis Trio. Ediţia 2016 a festivalului se va desfăşura în 3 locaţii cu încărcătură simbolică pentru istoricul Gărâna: Hanul La Răscruce – spaţiul în care a avut loc prima ediţie a evenimentului în anul 1997, Poiana Lupului – gazda celor mai recente ediţii şi Biserica Catolică din Satul Văliug. Pe lângă concerte, publicul va avea parte și de proiecții de film sub cerul liber și expoziții de fotografie.

Foto: Gărâna Jazz Festival – www.garana-jazz.ro

12
/02
/16

Centrul Cultural Rus din București și Asociația SmartArt îi invită pe iubitorii operei şi baletului să sărbatorească prin muzică cei 250 de ani de excelență ai Teatrului Bolshoi din Moscova. Evenimentul aniversar - un recital extraordinar de arii și lieduri rusești - va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, la sediul Centrului Cultural Rus.

11
/02
/16

Concertul lui Charles Aznavour, programat inițial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. Charles Aznavour (91 de ani) se află într-un turneul restrâns — "One Night Only", ce se desfășoară în doar câteva dintre capitalele europene, printre acestea aflându-se și București.

10
/02
/16

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume și desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

09
/02
/16

Nominalizat de șapte ori la Premiile Grammy, Omar Sosa este un artist exact așa cum e Cuba. O insulă între trei continente ale muzicii, care reușește să-și definească o identitate distinctă. Va concerta pe 30 iunie, la București, în cadrul Jazz Night Out.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”.