Paul Auster și Arundhati Roy, printre scriitori nominalizați la Man Booker Prize 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/paul-auster-si-arundhati-roy-printre-scriitori-nominalizati-la-man-booker-prize-2017/

Scriitorul american Paul Auster şi autoarea indiană Arundhati Roy figurează printre cei nominalizaţi la Man Booker Prize 2017, cea din urmă pentru romanul său „The Ministry of Utmost Happiness”, scrisă la 20 de ani după ce a câştigat acest prestigios premiu literar cu primul său roman

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2017

În total 13 scriitori candidează la acest premiu dotat cu 50.000 de lire (56.215 de euro), care va fi decernat la 17 octombrie. Dintr-un total de 144 de candidați au fost nominalizați 7 autori și 6 scriitoare, dintre care doar 6 vor ajunge pe lista scurtă, care va fi anunțată la 13 septembrie.

The Man Booker Prize, acordat în fiecare an celui mai bun roman scris în limba engleză și publicat în Marea Britanie, este diferit de Man Booker International Prize, acordat celui mai bun roman tradus în limba engleză, și care recompensează atât autorul cât și traducătorul operei.

Man Booker International Prize 2017 a fost acordat în iunie scriitorului israelian David Grossman și traducătoarei Jessica Cohen pentru cartea „A Horse Walks Into a Bar”.

Paul Auster

Autoarea indiană Arundhati Roy, care a câștigat Man Booker Prize în 1997 cu romanul său „The God of Small Things” devenit ‘bestseller’ internațional și care s-a publicat în peste 30 de țări, declarase la un moment dat că va mai scrie o carte doar când „va avea ceva de spus”.

La ediția de anul acesta a fost nominalizat și scriitorul american Paul Auster, laureat al premiului Príncipe de Asturias de las Letras în 2006, cu noua sa carte ‘4 3 2 1’, primul său roman lansat după o pauză de șapte ani.

Alți scriitori americani nominalizați sunt Colson Whitehead, George Saunders și Emily Fridlund, la un an după ce compatriotul lor, Paul Beatty, a câștigat premiul cu romanul său ‘The Sellout’, fiind primul american laureat în 48 de ani de decernare a Man Booker Prize.

Pe lista candidaților figurează de asemenea scriitorii irlandezi Sebastian Barry, pentru ‘Days Without End’, și Mike McCormack pentru ‘Solar Bones’, alături de pakistanezii Mohsin Hamid, pentru ‘Exit West’, și Kamila Shamsie, pentru ‘Home Fire’. Lista este completată de patru autori britanici: Fiona Mozley, Jon McGregor, Ali Smith și Zadie Smith.

Președinta juriului, Lola Young, a declarat că cele 13 cărți nominalizate „ilustrează un spectru divers nu doar prin vocile și stilurile lietare ci și al protagoniștilor”.

Foto: Paul Auster – facebook

28
/02
/19

Este numită „un Salinger al generației Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus că este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) și că „pur și simplu îți citește toate gândurile” (Vogue). Romanul său de debut, „Conversații cu prieteni”, a apărut la Curtea Veche Publishing. Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm și a fost recompensat deja cu premii importante.

26
/02
/19

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.