Pelicam 2014 – My Name is Salt, marele câştigător
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-2014-my-name-is-salt-marele-castigator/

Filmul My Name is Salt (Elveţia / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deşert, este câştigătorul Marelui Premiu al ediţiei a treia de Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni.

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2014

Juriul, format din regizorul Cristi Puiu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin și antropologul Michael Stewart, a desemnat câștigătoare povestea celor 8.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența.

Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată, a decis juriul. Filmul a câștigat un premiu în valoare de 1.000 de euro oferit de Primăria Tulcea.

La categoria scurt metraje, juriul a decis că filmul Santra and the Talking Trees merită premiul întâi. Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013) este un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Cultural al Cinematografiei.

Pelicam 2014Fresh Perspectives a fost categoria jurizată de tineri tulceni coordonați de geologul Georgeta Ionescu. Ei au decis că When You’ve Gone, I’ll Still Be There este câștigătorul. Filmul regizat de Carl A. Fechner spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Administrația Fondului Cultural Național.

La categoria Black Sea Docs câștigător a fost filmul Pipeline, producție ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania. Juriul a fost compus din Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Zaragoza, din rețeaua Green Film Network, din care face parte și Pelicam, antropologul Vintilă Mihăilescu și Octav Gheorghe. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 3.000 de euro. De asemenea, filmul câștigător este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015 și înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de țări din lume.

Pelicam 2014 – peste 30 de filme în premieră națională

Pelicam a adus la Tulcea, pentru al treilea an consecutiv, peste 30 de filme în premieră națională, regizori internaționali premiați, organizații de protecția mediului și a stârnit un interes crescut față de anul trecut în rândul tulcenilor.

“Pelicam este important pentru oraș, în România lumea a cam uitat să meargă la cinema. E importantă dimensiunea educațională, lucrurile o să se așeze, e din ce în ce mai bine. Nu cred că există un film documentar sau de ficțiune care să nu atingă de aproape sau de departe chestiunea asta – mediu, lumea, cosmosul. Sunt impresionat. Sper să devină un festival care să atragă toată Dobrogea și toată România”, a declarat regizorul Cristi Puiu, președintele juriului.

Foto cu Pelicam 2013 – pelicam.ro

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.