Pelicam 2019: cea mai ECO ediție de până acum. Instalații artistice care încurajează reciclarea selectivă
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-2019-cea-mai-eco-editie-de-pana-acum-instalatii-artistice-care-incurajeaza-reciclarea-selectiva/

Pelicam, singurul festival de film din România dedicat mediului înconjurător, oferă anul acesta publicului său, în premieră, ocazia de a contribui într-un mod plăcut şi eficient la menţinerea spaţiilor dedicate proiecţiilor şi activităţilor din festival. Pelicam va avea loc între 20-23 iunie la Tulcea.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2019

Reciclatul poate fi și distractiv, și asta o vor experimenta cei care vin la festival. O instalație artistică în formă de pește, la umplerea căreia poate contribui oricine: atenție, peștele se hrănește doar cu plastic și va fi amplasat pe malul Lacului Ciuperca, lângă campingul Pelicam, unde seara au loc și proiecții de film.

În toate locațiile festivalului se vor găsi recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în timp ce pentru partea de food a festivalului, se vor folosi doar ambalaje biodegradabile si compostabile (ex: tacâmuri, veselă).Pelicam

Resturile de mâncare si ambalajele cu proprietăți compostabile se vor aduna și descompune în fertilizator organic. Această acțiune este posibilă cu sprijinul prietenilor de la Biodeck, care realizează o gamă largă de produse 100% biodegradabile și compostabile, realizate din plante (amidon de porumb și trestie de zahăr), iar pe partea de reciclare avem sprijinul JT Grup Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea.

Cu fiecare ediție, numărul evenimentelor Pelicam crește, iar în avans de festival sunt organizate proiecții și activități speciale pentru localnici. În săptămâna 11 – 16 iunie, tulcenii vor putea urmări filme în locații inedite, evenimente deschise tuturor celor dornici să experimenteze seri plăcute alături de prieteni și familie – ocazie unică de a viziona documentare premiate, în proiecție unică în România, în aer liber.

De marți până joi: 11-13 iunie, la Centrul Cultural Jean Bart vor avea loc proiecții speciale, pentru copii, unde vor rula filme de animație și documentare (scurtmetraje, lungmetraje) din Franța și SUA, începând cu ora 9. Printre filmele selectate se numără: Petits Malins (Micuții șireți), Le Grand Mechant Renard (Vulpea cea mare și rea), La vie secret du jardin (Viața secretă a grădinii), Une ferme sauvage (Ferma sălbatică). Proiecțiile vor fi însoțite de discuții cu teme educative pornind de la aspecte ilustrate în filmele prezentate, concepute sub forma unei “Ore de Film”. Programul educativ Pelicam este realizat în parteneriat cu Cinemobilul – Caravana Cinematografică.

În serile de joi până duminică (13-16 iunie), începând cu ora 21.00, se vor organiza proiecții de film la Casa Avramide, în Parcul Victoria, pe malul Lacului Ciuperca și la Monumentul Independeței. Tot în weekend, Simion Tănase & Mădălina Grosu, tulceni, vor face un mural pe peretele CFR, la doi pași de Dunăre.

Aceasta este doar încălzirea, iar din 20 iunie vă așteptăm la Tulcea cu și mai multe filme despre mediu și oameni, proiectate în premieră națională la Pelicam, pe marginea cărora vom putea dezbate alături de regizori, producători și specialiști de mediu.

Foto: Pelicam 2019 – www.facebook.com/PelicamIFF

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.