Pentru ce mergem la Operă? Lansare de carte cu dirijorul Tiberiu Soare
https://www.ziarulmetropolis.ro/pentru-ce-mergem-la-opera-lansare-de-carte-cu-dirijorul-tiberiu-soare/

Joi, 20 martie, de la 18.30, în Sala de Cinema a Cercului Militar Naţional se lansează volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, rezultat al unui proiect realizat de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare. Participarea se face pe bază de înscriere la [email protected].

Un articol de Elena Simion|19 martie 2014

Joi, 20 martie, de la 18.30, în Sala de Cinema a Cercului Militar Național se lansează volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, rezultat al unui proiect realizat de Fundația Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare. Participarea se face pe bază de înscriere la [email protected].

Volumul conține textul celor treisprezece conferințe despre opere și balete celebre, pe care dirijorul Tiberiu Soare le-a susținut în perioada 2012-2013, în cadrul proiectului „Pentru ce mergem la operă?”. Această serie de conferințe s-a adresat pasionaților de muzică, dar mai ales tinerilor curioși să descopere tainele captivante ale unor cunoscute creații clasice.

În 2008-2009, Tiberiu Soare a susţinut la Fundația Calea Victoriei cursul în 10 şedinţe „Cum să ascultăm muzica”, care s-a dovedit a fi un mare succes. Au urmat conferinţe pe diferite teme muzicale în anii 2010 şi 2011. Astfel, a apărut ideea unui nou proiect: programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?”, care a fost lansat în ianuarie 2012 și s-a derulat la Opera Naţională Bucureşti, cu scopul de a iniţia tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă, prin abordarea tematicii ei în cadrul unor conferinţe-eveniment.

Proiectul a fost premiat în vara anului 2013 cu premiul III la Gala Societății Civile, la  secțiunea Artă și Cultură, recunoscându-se rolul educativ al acestui program unic în lumea culturală românească.

Cartea este un vis împlinit, în scopul tipăririi ei făcându-se multe eforturi. Fondurile pentru realizarea ei s-au strâns în urma unui concert în care artiștii au cântat pro bono, dar și cu sprijinul multor pasionați de muzică. La finalul concertului s-au expus și câteva obiecte valoroase destinate vânzării. Chiar Tiberiu Soare a oferit pentru licitație un obiect cu valoare muzicală și sentimentală – o partitură a Simfoniei numărul 2 a lui George Enescu, pe care erau făcute însemnări de-ale dirijorului.

“Ce este, de fapt, această carte, nu vă pot spune cu siguranţă. Ea nici nu a fost concepută ca atare: la ora la care vorbeam nu ştiam că se va transforma într-o culegere de texte tipărite. La drept vorbind, nici măcar nu am scris-o. Doar am povestit-o, seară de seară, la acele întâlniri. Cred că mi-ar fi mai uşor să vă spun ce nu este această carte: nu este un text de specialitate, rezultatul vreunei cercetări de ordin muzicologic, şi nici vreo enciclopedie de operă şi balet. Nu este un curs, nici măcar pentru începători, şi nici vreo lucrare de istorie a genului, cu atât mai puţin vreo colecţie de analize ale partiturilor aduse în discuţie. Ca într-o parabolă orientală, ea nu este luna, ci doar degetul care arată înspre aceasta.”

Tiberiu Soare

„Așa suntem noi, avem mai multe laturi și cred că unul dintre privilegiile artiștilor este acesta de a putea contempla cu ochii deschiși the dark side of the moon, partea nevăzută a lunii, și apoi de a se întoarce și de a povesti și altora ce au văzut acolo. Sau, dacă vreți, putem să o luăm altfel, pe linia mitului lui Orfeu și Euridice, o altă paradigmă importantă a culturii europene și mai ales a noastră, a muzicienilor, unde artistul trebuie să meargă până în infern și să se întoarcă. Este un privilegiu, dar se plătește scump. “ (fragment din conferința „Fascinaţia umbrei asupra sufletului” în opera Don Giovanni de W. A. Mozart)

Volumul, publicat într-o ediție limitată, având treisprezece ilustrații grafice originale realizate de Maria Surducan, poate fi achiziționat de la Fundația Calea Victoriei. Banii strânși vor fi folosiți pentru sprijinirea tinerilor fără posibilități, care doresc să participe la cursurile umaniste ale fundației.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?