Penultima zi a Festivalului Naţional de Teatru. Programul evenimentelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/penultima-zi-a-festivalului-national-de-teatru-programul-evenimentelor/

Cea de-a noua zi – penultima – a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr – Théâtre de l’Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

Un articol de Liliana Matei|29 octombrie 2016

Celelalte semnături regizorale pe care le veţi putea recunoaşte pe scenele FNT sunt ale unor artişti precum: Gigi Căciuleanu, Tompa Gábor, Dragoş Galgoţiu, Claudiu Goga, sau Mihai Măniuţiu, cu producţii teatrale invitate din Iaşi, Târgu-Mureş, Turda şi, fireşte, Bucureşti.

Evenimentele zilei debutează însă la orele prânzului, la sediul Galeriilor Artmark (Str. C.A. Rosetti, nr. 5), printr-o licitaţie caritabilă cu diferite obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către artişti de seamă ai momentului, sau de familiile unor mari actori, plecaţi prematur dintre noi. Acţiunea se desfăşoară sub genericul „Dăruind vei dobândi”, iar sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului caritabil iniţiat de UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”.

Continuă audiţiile de teatru radiofonic on-air  pe frecvenţele Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic propunând, începand de astăzi, o serie de producţii inedite realizate în studiourile SRR după scrierile lui Federico Fellini.

Iar lansările editoriale din această după-amiază semnalează iubitorilor de carte apariţia unor lucrări de sinteză, sau monografii dedicate regizorilor de teatru, fie ei români, europeni, sau universali.

Vă reamintim totodată că în spaţiul amenajat lângă Sala Media a Naţionalului bucureştean Clubul FNT vă aşteaptă şi astăzi, între orele 13:00–16:00 şi 21:00–01:00.

Iată programul orar al evenimentelor ce se vor desfăşura în penultima zi a Festivalului Naţional de Teatru:

 

Sâmbătă, 29 octombrie

 

EVENIMENT

12.00 Galeriile Artmark

Dăruind, vei dobândi  –  FNT, un gând de recunoştinţă pentru artişti

Licitaţie de obiecte de artă şi personale, elemente de recuzită din spectacole de marcă oferite de mari artişti ai teatrului românesc, sau de familiile acestora. Sumele obţinute vor fi donate Campaniei Naţionale UNITER – „Artiştii pentru artişti

 

LANSARE DE CARTE

16.00 Librăria Cărtureşti Verona

Regizori contemporani ai teatrului european

de  Maria Delgado şi Dan Rebellato

Editura Tracus Arte

 

17.00 Librăria Cărtureşti Verona

Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini

album de fotografie

Editura Institutului Cultural Român

 

ON AIR. TEATRU RADIOFONIC

14.00 Radio România Cultural

Surpriza, scenariu de Mihai Lungeanu după „În afara programului” de Federico Fellini şi Nicola Manzari

Regia artistică: Mihai Lungeanu

O călătorie ideală / Revistă destul de simpatică de Federico Fellini şi Ruggero Maccari

Regia artistică: Gavriil Pinte

Spectacole produse de: Teatrul Naţional Radiofonic

 

 

SPECTACOLE

18.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio

Un duşman al poporului de Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen

Regia: Claudiu Goga

Decorul: Andu Dumitrescu; Costumele: Lia Dogaru

Produs de: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Durata: 2h 20 min cu pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

 

18.00 Teatrul Odeon, Sala Studio

Kafka.5 vise, după scrieri de Franz Kafka

Scenariul, regia, decorul, coloana sonoră: Dragoş Galgoţiu

Costumele: Lia Manţoc; Coregrafia: Răzvan Mazilu

Produs de: Teatrul Odeon, Bucureşti

Durata: 2h 10 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

 

19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mare

Livada de vişini de A.P.Cehov

Adaptarea şi regia: Lev Dodin

Scenografia: Aleksander Borovsky

Produs de: Teatrul „Maly Drama” Sankt-Petersburg, Rusia

Durata: 3h cu pauză

Spectacol jucat în limba rusă, cu traducere în limbile română şi engleză

 

19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier

L’Om DAdA

Un spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu,

Produs de: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Spectacolul este realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundaţia Art Production şi cu sprijinul Institutului Cultural Român

Durata: 1h fără pauză

Spectacol de teatru-dans

 

19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic

La ordin, Fürher! de Brigitte Schwaiger

Regia: Mihai Măniuţiu

Scenografia: Adrian Damian; Costumele: Claudia Castrase; Coregrafia: Andrea Gavriliu

Produs de: Teatrul „Aureliu Manea” Turda

Durata: 1h fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

 

21.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură

Sfârşit de partidă de Samuel Beckett

Regia: Tompa Gábor

Scenografia: Judit Dobre Kóthay

Produs de: Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”

Durata: 1h 40 min fără pauză

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limbile română şi engleză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.