Peste 2000 de spectatori în cele 5 zile de „Ceau, Cinema!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-2000-de-spectatori-in-cele-5-zile-de-ceau-cinema/

A doua ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!” s-a încheiat oficial duminică seara, cu proiecţia filmului care a câştigat marele trofeu: Îngerul atotputernic (The Mighty Angel, 2014), în regia polonezului Wojciech Smarzowski.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2015

Desfăşurat în perioada 22-26 iulie, Festivalul a însemnat 5 zile cu 19 lungmetraje europene proiectate, dintre care 5 în premieră românească, 7 scurtmetraje şi 4 programe de animaţii şi mini-documentare, două ateliere deschise cinefililor, şi 3 dezbateri despre cinema cu regizori şi cronicari de film. Evenimentele s-au desfăşurat în 8 locaţii de proiecţie din Timişoara şi Gottlob, iar la ele au participat peste 2000 de spectatori, dintre care jumătate doar la Grădina de vară „Capitol”. Cifra este de 4 ori mai mare decât cea înregistrată la finalul primei ediţii a Festivalului.

Juriul Ceau, Cinema!, format din actriţa Andreea Vasile, criticul de film Lucian Maier şi autorul blogului Cinesseur, a acordat Trofeul Festivalului către filmul polonez Îngerul atotputernic (The Mighty Angel / Pod mocnym aniolem), pentru „interpretarea solidă pusă la bătaie de întreaga distribuţie şi naturalismul reprezentării efectelor generate de adicţie”. Filmul spune povestea tragică, dar şi plină de speranţă, a unui personaj ce suferă de alcoolism. Trofeul e în valoare de 1000 de euro şi e oferit de compania Kathrein.

Premiul publicului, rezultat în urma votului exprimat de către spectatori după fiecare vizionare, a revenit filmului Afterlife (Utóélet), al regizorului maghiar Virag Zomboracz. Situat la întâlnirea dintre comedie şi dramă, filmul vorbeşte despre relaţia complicată dintre un pastor şi fiul său, după moartea celui dintâi. Premiul publicului e în valoare de 500 de euro şi e oferit tot prin susţinerea companiei Kathrein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cuzin Toma și Cristina Toma

În timp ce primele 3 zile de Festival s-au desfăşurat în locaţiile din Timişoara – Grădina de vară „Capitol”, Casa Artelor şi AMBASADA – în ultimele două zile, cartierul general Ceau, Cinema! s-a mutat la Gottlob. Aici a avut loc inaugurarea oficială a primului cinematograf renovat din mediul rural românesc, în prezenţa foştilor proiecţionişti din „vremurile sale de glorie”. Evenimentul a fost însoţit de proiecţia filmului Paşaport de Germania, al regizorului Răzvan Georgescu, filmat în această zonă a Banatului.

Regizorul a participat personal la eveniment şi a răspuns la întrebări după proiecţie. Printre invitaţii speciali care au venit să se întâlnească cu publicul la Gottlob s-a mai numărat actriţa Andreea Vasile – care a rămas la discuţii după filmul De ce eu? –, Cuzin Toma şi Cristina Toma – ambii protagonişti în filmul Comoara –, Flavius Băican – realizator al filmului Hijacking Exit – şi Zivan Pujic – subiectului documentarului Festivalul punk al lui Zivan.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.