Peter O’Toole – despre actorie, faimă și sport
https://www.ziarulmetropolis.ro/peter-otoole-despre-actorie-faima-si-sport/

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viaţă excentric – condimentat cu alcool şi cu jocuri de noroc – şi pentru francheţea cu care le răspundea jurnaliştilor. Peter O’Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2013

A rămas celebru pentru filmele sale (a fost nominalizat de opt ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal), pentru stilul de viață excentric, condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc și pentru franchețea cu care le răspundea interlocutorilor. Mai jos sunt câteva dintre răspunsurile pe care Peter O’Toole le-a dat jurnaliștilor, de-a lungul anilor:

Despre actorie

● „Nu știu nimic despre școala lui Stanislavski. Mă întreb cum a apărut. Oamenii de genul meu cred că noi aparținem modului tradițional de a spune povești. Nu prea văd cum se potrivește tipul acela de introspecție cu treaba publică de a spune o poveste. Mi se pare prezumțios. Autorul a făcut deja asta.”

● „Sunt un actor foarte fizic. Folosesc totul – degetele de la picioare, dinții, urechile, totul. Nu mă refer la fizic doar în sensul de mișcare și de vigoare. Mi se întâmplă să îmi amintesc forma unei scene după felul în care stau, după ceea ce fac.”

● „Dragostea pentru ea este imensă și va fi cu mine pentru totdeauna. M-a transformat din nimic în ceva, nu în mare lucru, dar în ceva. Dacă faci ceva bine și cu plăcere, ce poți să ceri mai mult?”

● „Orice actor respectabil știe ce înseamnă competiția. Mai demult, pe la 1800, teatrul era la egalitate cu boxul.”

● „Îmi câștig pâinea ca actor. Din asta trăiesc. Cu cât trăiesc mai mult, cu atât e mai scump. Așa că muncesc. Și nu pot fi enorm de selectiv. Câte scenarii frumoase îți vin într-o viață? Practic, eu am avut mai multe decât oricine. Acum pot să spun, după cum arată plicul, dacă e vorba de un scenariu bun sau nu.”

Despre regizori

● „Amatori! Dacă vrei să fii regizor de teatru, care sunt cerințele? Mă pot gândi la trei: nu poți să scrii, nu poți să joci, nu poți să faci jonglerii. Atunci ce naiba cauți în teatru? Mediocritate.”

Despre filmul „Lawrence of Arabia”

● „Nu-mi imaginez pe cineva mai diferit de mine decât T.E. Lawrence” (n.red. – personajul principal din film, interpretat de O’Toole)

● „A durat nouă luni, în deșertul Iordaniei. Trăiam în corturi; de câteva ori am avut o rulotă. Filmam 10-12 zile, apoi aveam două-trei zile libere și mergeam la Ierusalim sau la Beirut cu Omar (Sharif – n. red.), unde ne risipeam banii la poker.”

Peter_O'Toole_--_LOA_trailer

Peter O’Toole (1932 – 2013)

● „Am iubit deșertul, chiar l-am iubit. Am ajuns acolo cu trei luni înainte să înceapă filmările în ideea că voi învăța să călăresc o cămilă. Imposibil. Ceea ce vezi e un european cocoțat incomod, pe o brută uriașă, care fornăie și galopează. După un timp, fundul îmi sângera de la balansul în sus și în jos pe acest mare dragon fornăitor.”

Despre faimă

● „M-am trezit într-o dimineață ca să descopăr că sunt faimos. Am cumpărat un Rolls-Royce alb și am condus pe Sunset Boulevard, purtând ochelari de soare, un costum alb și făcând cu mâna ca Regina Mamă.”

● „Celebritatea e insidioasă. Ți se urcă în corp prin degetele de la picioare. Nu-ți dai seama ce ți se întâmplă până nu îți ajunge la cap. Și atunci devine periculoasă.”

Despre sport

● „Singurul sport pe care îl fac este mersul în spatele sicrielor prietenilor care au făcut sport.”

Despre fumat

● „Nu suport lumina. Urăsc vremea. Ideea mea de Paradis este plimbatul dintr-o cameră plină cu fum într-alta.”

Despre Dumnezeu

● „Când am realizat că eu sunt Dumnezeu? Ei bine, mă rugam și dintr-o dată mi-am dat seama că vorbesc cu mine însumi.”

Citatele din Peter O’Toole: www.slate.com, usatoday.com, npr.org, voices.suntimes.com, bbc.co.uk, movies.yahoo.com

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.