Petreceți Ziua Națională în compania artei! De 1 Decembrie, MNAR va fi deschis cu acces gratuit
https://www.ziarulmetropolis.ro/petreceti-ziua-nationala-in-compania-artei-de-1-decembrie-mnar-va-fi-deschis-cu-acces-gratuit/

Cu prilejul Zilei Naţionale, Muzeul Naţional de Artă al României oferă publicului un cadou cultural: posibilitatea de a vizita gratuit Galeriile de Artă Europeană, Medievală şi Modernă Românească şi cele cinci expoziţii temporare care se vor deschide cu acest prilej.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2021

Sub genericul „Pallady 150” vor fi deschise patru expoziții dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanți artiști români. Expozițiile își propun să prezinte aspecte inedite ale creației sale legate de lucrările aflate în patrimoniul MNAR. La sediul central din fostul Palat Regal va avea loc expoziția „Jurnal intim” care va ilustra, prin prisma unor însemnări pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate în expoziție, reprezentarea corpului feminin în ipostaze intimiste. Expozițiile Zambaccian despre Pallady” și „Parisul lui Pallady” se vor deschide la Muzeul Zambaccian și la Casa Melik  și vor accentua relația artistului cu doi colecționari de referință: H. Zambaccian și Gheorghe Răut. Prima va prezenta un portret caracterial pe care colecționarul H. Zambaccian i l-a făcut lui Pallady într-un articol și va fi ilustrat cu autoportrete ale artistului și cu alte lucrări la care se face referire în același text. „Parisul lui Pallady” va prezenta lucrări cu orașul în care artistul și-a petrecut perioada interbelică, în special malurile și podurile Senei. La Muzeul Colecțiilor de Artă se va deschide expoziția „Din opera grafică a lui Theodor Pallady” care va conține și celebrul său autoportret care va deveni însemnul general al acestor expoziții.

Expoziția „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab” va prezenta în Galeria Națională de Artă Veche Românească aportul esențial la cultura română al lui Neagoe Basarab: cel de ctitor al Mănăstirii de la Curtea de Argeș și comanditar al multor opere de artă cu caracter religios, de autor al „Învățăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” și inspirator al legendei „Meșterul Manole”. Expoziția va avea o scenografie spectaculoasă evocatoare a mănăstirii Argeșului, în ambianța frescelor originare păstrate la MNAR, va conține icoane de epocă de mare valoare artistică și va oferi spațiul pentru spectacole de poezie cu legenda „Meșterului Manole”.

Cele cinci expoziții au putut fi realizate cu ajutorul Asociației „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”, Muzeului Național de Istorie a României și al Bibliotecii Naționale a României.

Publicul se va bucura de acces gratuit și la muzeele satelit: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, precum și celelalte expoziții temporare deschise în prezent la MNAR: „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”, „PERSPECTIVE” – Mircia Dumitrescu, „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”.

Detalii despre muzeele MNAR deschise regăsiți aici, programul de vizitare fiind cel obișnuit, între orele 10.00-18.00.

 

 

 

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.