„Piața Universității – România”, luni, la Cinema Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/piata-universitatii-romania-luni-la-cinema-muzeul-taranului/

Filmul documentar „Piaţa Universităţii – România” va fi proiectat luni, 22 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul proiectului cultural „Proiecţiile Docuart”.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2015

Documentarul prezintă imagini rare ale unor evenimente majore din România de după Revoluție, precum manifestațiile și represiunile guvernului și ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor, din iunie 1990. Realizatorii documentarului au refacut șirul evenimentelor folosind numeroase înregistrări de amatori și au dezvăluit o latură a întâmplarilor contrastantă cu versiunea oficială TVR.

Finalul include reportaje difuzate pe posturile de televiziune străine pe această temă. Regizorii producției – Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile – vor fi prezenți în sală pentru o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri cu publicul, programată pentru încheierea proiecției. De asemenea, Nita Chivulescu, monteurul documentarului, va fi prezentă în sala de cinema. Discuțiile vor fi moderate de scriitorul Florin Iaru, unul dintre oratorii care au fost aplaudați în Piața Universității, cel care a scris despre revoluția confiscată și idealurile acesteia în mai multe articole.

Totodată, în cadrul evenimentului are loc și o expoziție de fotografie în sala Foaier a Muzeului Țăranului Român, care conține fotografii realizate în piața Universității de Vlad Columbeanu în 1990.

„Piața Universității – România” a pornit de la documentarul de 10 minute „Te iubesc libertate” realizat de Vlad Păunescu, Sorin Ilieșiu și Vivi Drăgan Vasile la sfârșitul lunii aprilie 1990 în Studioul Buftea.

„Filmările s-au desfășurat neîntrerupt în perioada 27-30 aprilie cu echipamentul din Buftea, iar în final am reușit să proiectăm ce ne-am propus, și anume o altă imagine a Pieței decât cea “arătată” de TVR. Bineînțeles ca TVR-ul nu a vrut să difuzeze acest film. Așadar, în iulie am dus filmul la Festivalul de la Costinești, unde l-a vazut dl. Pintilie și ne-a propus să facem un lung metraj pornind de la premiza existentă”, spune Vivi Drăgan Vasile.

“Piața Universității – România” se înscrie printre documentarele care iau parte la “Proiecțiile Docuart”, o serie de evenimente realizate de asociația omonimă, găzguite de MȚR (Muzeului Țăranului Român), care au drept obiectiv popularizarea filmului documentar românesc și încurajarea consumului de produse culturale autohtone. Prin prisma acestui fapt, evenimentul lasă intrarea liberă pentru cei mai avizi de cunoaștere și iubitorii de film.

Proiectul, inițiat la data de 1 iunie, se desfășoară bilunar la MȚR, în zilele de luni. Următoarea proiecție va avea loc luni, 29 iunie.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.