„Piatră și foc” – tabără de voluntariat, în Podeni Mehedinţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/piatra-si-foc-tabara-de-voluntariat-in-podeni-mehedinti/

Asociaţia SINAPTICA – Mehedinţi anunţă începerea primei tabere de voluntari din cadrul proiectului cultural ‘Piatră şi foc’, realizat în parteneriat cu Primăria Podeni – Mehedinţi, Complexul Muzeal Naţional ASTRA şi Institutul Naţional al Patrimoniului.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2018

Proiectul cultural este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi face parte din programul „Gazde bune în case bătrâne”, dezvoltat şi implementat de Asociaţia SINAPTICA.

Tabăra de voluntari se desfăşoară în perioada 16-25 iulie 2018, în comuna Podeni din judeţul Mehedinţi. Pe durata taberei va fi reconstituit un cuptor tradiţional de ars varul şi va reparată o casă tradiţională, cu o vechime mai mare de 80 de ani.

De asemenea, pe durata taberei, cei 10 voluntari îşi vor pregăti masa pe baza unor reţete tradiţionale din judeţul Mehedinţi şi vor realiza o cercetare de teren pentru identificarea modelelor constructive ale caselor tradiţionale specifice zonei.

Mai multe despre proiectul ‘Piatră şi foc’ puteţi afla de pagina web a Asociaţiei Sinaptica Mehedinţi.

Foto: Tabără de voluntariat – facebook

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.