Picasso, nou record mondial de preţ – Les femmes d’Alger (Version „O”)
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-nou-record-mondial-de-pret-les-femmes-dalger-version-o/

Un tablou în ulei pictat de Pablo Picasso, estimat la 140 de milioane de dolari, ar putea să stabilească un nou record mondial de preţ şi să devină cea mai scumpă operă de artă din lume tranzacţionată la licitaţie, cu ocazia unei vânzări speciale ce va fi organizată de casa Christie’s, pe 11 mai

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

„Les femmes d’Alger (Version „O”)”, de Pablo Picasso, o vibrantă operă cubistă ce a fost vândută ultima dată la licitaţie în anul 1997, când preţul de achiziţie a fost de aproape trei ori mai mare decât cel estimativ, a fost evaluată de experţii casei Christie’s la 140 de milioane de dolari.

Acest preţ estimativ nu include însă comisionul standard de 12 procente, ceea ce înseamnă că preţul final ar putea să ajungă la cel puţin 155 milioane de dolari.

Cea mai scumpă operă de artă adjudecată vreodată la licitaţie, tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, realizat de Francis Bacon, s-a vândut cu 142,4 milioane de dolari – preţ care a inclus comisionul casei organizatoare -, în noiembrie 2013.

Alte câteva opere de artă au fost vândute cu preţuri mai mari, dar acele tranzacţii au fost realizate pe piaţa privată, nu la licitaţii.

Tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi scos la vânzare la New York, pe 11 mai, în cadrul unei licitaţii speciale organizate de casa Christie’s, intitulată „Looking Forward to the Past”, în conjuncţie cu tradiţionalele sale licitaţii bianuale de artă impresionistă/modernă şi contemporană.

Pablo Picasso a pictat o serie de 15 variaţiuni după celebrul tablou „Les femmes d’Alger”, de Eugène Delacroix, între decembrie 1954 şi februarie 1955, desemnându-şi versiunile cu litere de la „A” la „O”.

tripticul "Three Studies of Lucian Freud", de Francis Bacon

tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, de Francis Bacon

Picasso a conceput această serie de 15 picturi ca o elegie dedicată prietenului şi rivalului său Henri Matisse, care murise cu doar câteva săptămâni înainte ca artistul spaniol să înceapă acest proiect artistic.

În ultimii ani, tabloul „Version O” a fost expus în galerii şi muzee prestigioase – Luvru din Paris, National Gallery din Londra şi Tate Britain din Londra.

Tabloul a făcut parte din colecţia de artă a soţilor Victor şi Sally Ganz, vândută în 1997 cu preţul record de 206,5 milioane de dolari – cel mai mare plătit pentru o colecţie ce a aparţinut unui colecţionar unic.

Înainte de licitaţia din luna mai, tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi expus într-un turneu mondial itinerant care va ajunge la Hong Kong, Londra şi New York.

Foto: Les femmes d’Alger (Version „O”), Picasso, Three Studies of Lucian Freud – wikipedia

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.