„Piesă pentru frate şi soră“ – premieră naţională cu intrare liberă
https://www.ziarulmetropolis.ro/piesa-pentru-frate-si-sora-premiera-nationala-cu-intrare-libera/

Spectacolul „Piesă pentru frate şi soră“ de Tennessee Williams, cu regia semnată de Iris Spiridon, se va juca pe 11, 12 şi 14 noiembrie, la ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti. Intrarea este liberă.

Un articol de Judy Florescu|10 noiembrie 2014

“Piesă pentru frate și soră” face parte din programul 9G la TNB, desfășurat la Teatrul Național București, Sala Mică, în cadrul C.C.C.T. „Ion Sava”, dedicat tinerilor creatori de spectacole.

Piesa, care va fi prezentată în premieră națională, este munca de 10 ani a scriitorului. „Este vorba despre cel mai personal text al lui Tennessee Williams, pe care l-a dedicat surorii sale.

„Voi nu o cunoașteti pe Rose și nu o veți putea cunoaște decât prin intermediul operei mele. De aceea, o voi așeza pentru voi în raftul de cărți, sau pe scena teatrului,“ spunea scriitorul, care a abordat teme precum claustrofobia, izolarea și bolile mentale.

Două personaje nu reușesc să evadeze din starea lor mentală deteriorată. Spectatorii se confruntă, la rândul lor, în timp ce privesc „piesa celor două personaje“ cu adevărurile întunecate a ceea ce înseamnă să fie oameni. „O iluzie fără o iluzie, o piesă fără scenariu, o frântură de adevăr fără discernământ“, spune Iris Spiridon, cea care semnează regia spectacolului.

Iris Spiridon este licențiată, masterandă și doctorandă în regie la U.N.A.T.C.. Dintre spectacolele sale amintim: Le salon des enfants terribles după Jean Cocteau, Trust me if u can după Neil Labute, Midnight chat with Sylvia Plath. În vara lui 2014 regizează spectacolele Cremă de zahăr-ars cu Andreea Bibiri și Marius Manole și Derapaje, one-man-story cu Radu Iacoban la Godot Café-teatru.

Distribuția spectacolului „Piesă pentru frate și soră“ este formată din actorii Ioana Mărcoiu și Istvan Teglas. Scenografia este creată de Cristina Milea, iar light-designul îi aparține lui Bogdan Gheorghiu.

Ioana Mărcoiu a studiat actoria la clasa Profesorului Mircea Rusu, promoţia 2009, și are un master în Arta Actorului, în cadrul UNATC „I. L. Caragiale”, promoția 2011. Dintre spectacolele sale de teatru, menționăm „Poveste din Soho” (după Opera de trei parale de Bertolt Brecht), regia George Ivaşcu, Teatrul Naţional de Operetă,  „Nefericiţii” de Fust Milan, regia Zsuzsanna Kovacs, Teatrul Odeon, „Cele două orfeline” după Adolph D’Ennery, regia George Ivaşcu, Arcub,  „Opera s-a mutat în centru”, coregrafia Vava Ştefănescu, Centrul Naţional al Dansului.

Actorul István Téglás este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureș, secția actorie. La Teatrul Național I.L. Caragiale, Istvan Teglas poate fi văzut și în spectacolele “Furtuna”, “Butoiul cu pulbere”, “Revizorul” și “D’ale noastre”.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.