Pieta,castigatorul Leului de Aur 2012, in deschiderea BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/pietacastigatorul-leului-de-aur-2012-in-deschiderea-bieff/

Câştigătorul Leului de Aur 2012 de la Veneţia, filmul controversatului regizor corean Kim Ki-duk, „Pieta”, va fi proiectat în cadrul Galei de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Experimental BIEFF. Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, filmul va fi precedat de comedia-aventură suprarealistă „The Wholly Family”, cel mai nou scurtmetraj al lui Terry Gilliam, câştigător […]

Un articol de Andrada Văsii|14 noiembrie 2012

Câştigătorul Leului de Aur 2012 de la Veneţia, filmul controversatului regizor corean Kim Ki-duk, „Pieta”, va fi proiectat în cadrul Galei de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Experimental BIEFF.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, filmul va fi precedat de comedia-aventură suprarealistă „The Wholly Family”, cel mai nou scurtmetraj al lui Terry Gilliam, câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film.

Cele două proiecţii-eveniment sunt posibile datorită sprijinului acordat de Jameson, Ambasada Republicii Coreea şi Samsung şi dau startul a şase zile de experienţe cinematografice unice şi provocatoare.

Aclamat la scenă deschisă după premiera de la Veneţia, „Pieta” de Kim Ki-duk este o relatare nuanţată despre vină, sacrificiu şi ispăşire. Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, ameninţându-i brutal pe cei creditaţi, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului „cedează” în faţa afecţiunii materne şi acesta renunţă la slujbă.

Provocând concepţia generală despre moralitate, bine şi rău, în film nu exista „personaj negativ” şi „victimele” sale, ci se creează un lanţ al vinei împărtăşite. Kim Ki-duk lasă spectatorului sarcina dificilă de a decide dacă vreunul dintre personaje mai merită compasiune.

„The Wholly Family” este o fermecătoare călătorie onirică, felliniană prin percepţia sa asupra viselor şi realităţii ca o experienţă simultană. Un băieţel, Jake, este pedepsit de părinţi şi trimis la culcare fără să fi mâncat. Visând, Jake transpune evenimente reale ale zilei trecute (senzaţia de foame, păpuşile Pulcinella şi supărarea pe părinţii săi) în coşmarul său despre o cină înspăimântătoare. La rândul ei, realitatea din ziua următoare împrumută ceva din visele de peste noapte, filmul luând o întorsătură neaşteptată, în cheia suprarealistă specifică lui Gilliam.

Noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu.

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut, printre alţii, de Centrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, România Film, Fundaţia Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, UNIFRANCE, Institutul Francez, Ambasada Republicii Coreea.

Sursa: Agerpres

Citiţi şi:
05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.