„Pisica verde“ și „Pantofii Sarei“, astăzi, la Teatrul Metropolis, în Festivalul Vocea Teatrului Licean Bucureștean
https://www.ziarulmetropolis.ro/pisica-verde-si-pantofii-sarei-astazi-la-teatrul-metropolis-in-festivalul-vocea-teatrului-licean-bucurestean/

Astăzi, 9 iunie, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar, de la orele 17.00, elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu vor juca spectacolul PISICA VERDE, iar în Sala Olga Tudorache, de la orele 18.30, elevii Liceului Teoretic Decebal vor juca spectacolul PANTOFII SAREI, în cadrul Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureştean.

Un articol de Ziarul Metropolis|9 iunie 2022

Intrarea este liberă, fără rezervări făcute în prealabil. Locurile disponibile vor fi ocupate în ordinea sosirii spectatorilor, în limita capacității sălilor.

La prima ediție a Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean, șase spectacole de teatru având în distribuție elevi din 5 licee bucureștene sunt susținute în fața publicului larg, în perioada 6-10 iunie, pe scenele unor importante teatre bucureștene.

Demarat la inițiativa Primăriei Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism și cu dedicarea totală a PROEDUS, proiectul Vocea Teatrului Licean Bucureștean a pus laolaltă trupe de teatru din 5 licee bucureștene și profesioniști din teatrele MIC, METROPOLIS, EVREIESC DE STAT, BULANDRA și DRAMATURGILOR cu scopul de a iniția elevii pasionați de arta spectacolului în tainele profesiei de actor.

S-a creat astfel o platformă de lucru prin care se urmărește ca fenomenul cultural veritabil să fie promovat în rândul tinerelor generații, facilitându-le astfel descoperirea unor noi forme de exprimare, creativitatea, dezvoltarea pozitivă a imaginației și ocuparea timpului liber de-o manieră sănătoasă, fizică și intelectuală.

Liceele care au deschis programul din acest an sunt Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes, Liceul Teoretic Decebal, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Național Gheorghe Lazar, iar pregătirea spectacolelor alături de profesioniștii din teatru s-a desfășurat în perioada 01.09.2021-31.05.2022.

Programul integral al Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean:

– 6 iunie, la Teatrul de Comedie – sala Radu Beligan, de la orele 17.00, elevii Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti vor juca spectacolul GHICI GHICITOAREA MEA… DE VREI SA FII A MEA, iar de la orele 19.00, elevii Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu vor juca spectacolul GREASE;

– 9 iunie, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar, de la orele 17.00, elevii Colegiului Național Mihai Eminescu vor juca spectacolul PISICA VERDE, iar în Sala Olga Tudorache, de la orele 18.30, elevii Liceului Teoretic Decebal vor juca spectacolul PANTOFII SAREI;

– 10 iunie, la Teatrul Bulandra – sala Toma Caragiu, de la orele 14.30, elevii Colegiului Național Gheorghe Lazar vor juca spectacolul 12 OAMENI FURIOSI, iar de la orele 16.00, elevii Liceului Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes vor juca spectacolul CABARETUL CUVINTELOR;

În ziua de 7 iunie, elevii vor avea posibilitatea de a vedea teatrul și din spatele scenei prin workshop-ul tehnic pus cu amabilitate la dispoziție de Teatrul Țăndărică, iar în data de 8 iunie vor discuta despre viață și teatru cu Pavel Bartoș, Vlad Zamfirescu și alți invitați surpriză.

Regalul cultural, se va termina în data de 10 iunie, în Sala Mare a Teatrului Țăndărică cu gala de premiere a Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean, unde spectacolele vor fi jurizate de personalități ale teatrului național dintre care îi menționăm pe Călin Mocanu, managerul Teatrului Țăndărică, actrițele Maria Julieta Georoiu, Anca Sigartău și Crina Matei, și Bogdana Darie – conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” București.

Festivitatea de premiere va fi precedată de spectacolul trupei Victory of Art, o trupă de succes alcătuită din elevii mai multor unități de învățământ și care au ajuns deja să își facă un nume în lumea cultural-artistică.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.