„Plugarul şi moartea“ şi „L-am servit pe regele Angliei“, între premierele Teatrului Maghiar din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/plugarul-si-moartea-l-am-servit-pe-regele-angliei-intre-premierele-teatrului-maghiar-din-cluj/

Spectacolele ,,Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, ,,L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, ,,Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac şi ,,Sweeney Todd” de Stephen Sondheim vor avea premiera în noua stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care va începe în 8 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|23 august 2013

Spectacolele „Plugarul şi moartea“ de Johannes von Tepl, „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac şi „Sweeney Todd” de Stephen Sondheim vor avea premiera în noua stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, care va începe în 8 septembrie.

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, directorul instituţiei, Tompa Gabor, afirmă că în noua stagiune vor fi puse în scenă spectacole ale unor regizori din România şi din străinătate.

Astfel, piesa „Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, regizată de Mihai Măniuţiu, va avea premiera în 8 spetembrie, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale „George Banu”, iar la spectacolul „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal au început repetiţiile cu regizorul Michal Dočekal.

În cadrul noii stagiuni vor mai fi puse în scenă spectacolele „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, în regia lui Silviu Purcărete, „Sweeney Todd” de Stephen Sondheim, regizat de Dragoş Galgoţiu, „Caravaggio” (regia Robert Woodruff), „Leda” de Miroslav Krleža, în regia lui Robert Raponja, „Brad de Crăciun la familia Ivanov” de Al. Vvedenski, regizat de Andras Urban, „Bolero” de Péter Demény, în regia lui István Albu, şi „Serena in X-tremis” de Stephanie Robinson & Theodore Shank.

De asemenea, multe dintre spectacolele de succes ale teatrului vor rămâne în repertoriu. Pe lângă acestea, se vor relua, cu o nouă distribuţie, spectacolele: «Născut pentru niciodată» de András Visky, regia Gábor Tompa, şi «Unchiul Vania» de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban.

Tompa Gabor,
director

Un proiect special al acestei stagiuni va fi coproducţia „Social Error – Ultimul om din…”, realizat în parteneriat cu Uniunea Teatrelor din Europa. Proiectului internaţional regizat de Viktor Bodo i se vor alătura actori ai Teatrului Maghiar de Stat Cluj, două reprezentaţii urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, notează Mediafax.

Conform sursei citate, va continua seria programelor conexe, iniţiate şi derulate în stagiunile anterioare: spectacole-lectură, lansări de carte, întâlniri cu scriitori renumiţi, concerte.

Info:

Pentru spectacolele din lunile septembrie şi octombrie biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete.

Pentru noua stagiune, teatrul va pregăti lunar promoţii pentru achiziţionarea online a biletelor şi alte oferte.

Foto credit: spectacolul „Ubu rege”, Teatrul Maghiar de Stat, Biro Istvan

 

15
/08
/15

La cea de-a 21-a ediţie Festivalului de Film de la Sarajevo, care a debutat aseară, vor fi prezente şi opt producţii din România. Festivalul pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est. Regizorul român Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje.

15
/08
/15

Editura Polirom a lansat în această săptămână cel de-al doilea volum al recentei colecţii „Studii Româneşti”: Purificarea naţiunii. Dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944 de Vladimir Solonari, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

14
/08
/15

Prizren, al doilea oraş ca mărime din Kosovo şi, de 14 ani, gazda importantului festival de film documentar şi de scurtmetraj DokuFest (8-16 august), şi capitala Pristina, cu locurile şi oamenii lor ce oferă paradoxuri surprinzătoare, par făcute pentru a fi fotografiate.

14
/08
/15

Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

14
/08
/15

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, așteaptă să fie descoperite și de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează și muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitați în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagoniști chiar anul acesta.

14
/08
/15

Anul 2016 va veni la pachet cu două continuări ale unor seriale de succes din ultimii ani. Astfel, după ce am aflat că X-Files/Dosarele X vor reveni pe micile ecrane, în ianuarie 2016, cu Gillian Anderson si David Duchovny în rolurile principale, şi serialul Prison Break va avea o continuare.

14
/08
/15

Răutatea umană ne urmărește uneori și dincolo de granițele palpabile ale acestei lumi. Cel mai frumos zâmbet al umanității imprimat pe peliculă a trebuit să se ascundă sub doi metri de beton armat pentru a putea să scape de efectele nedorite ale propriei faime (**).

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

13
/08
/15

Într-o zi de 13 august s-a născut Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti din istorie. Șase dintre filme sale au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca (1941), Suspicion (1942), Lifeboat (1945), Spellbound (1946), Rear Window (1955) și Psycho (1961).