Portret In memoriam Mircea Albulescu, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/portret-in-memoriam-mircea-albulescu-la-tvr-2/

În 8 aprilie 2017, se va implini 1 an de la dispariţia marelui actor Mircea Albulescu. După o viaţă dăruită artei spectacolului, Mircea Albulescu lasă în urmă o operă artistică de neuitat. Portretul, difuzat în această seară, de la ora 20.10, la TVR 2, aduce la lumină fragmente din teatru şi film în care îndrăgitul actor a fost protagonist. Momentul “In memoriam Mircea Albulescu” va fi urmat de spectacolul “Patima de sub ulmi”, de Eugen O’Neill, cu Mircea Albulescu în distribuţie.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2017

Portret – „In Memoriam Mircea Albulescu”. Despre Mircea Albulescu au mărturisit actorii Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Marius Bodochi, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea, regizorul Alexa Visarion.

Mircea Albulescu a fost într-un pariu cu rămânerea sa în istorie. S-a dăruit marelui public şi a lăsat în urma sa o importantă operă teatrală şi cinematografică. Iorgu Constantin Albulescu (n. în 4 octombrie 1934, în București – d. în 8 aprilie 2016, Bucureşti) a fost  profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică din Bucureşti, în 1956 la clasa profesoarei  Aura Buzescu. În cele şase decenii de carieră artistică a realizat sute de roluri pe scenele teatrelor bucureştene – Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti.

A realizat peste 100 de roluri în filme semnate de cei mai importanţi regizori din România. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice.

Patima de sub ulmi

Patima de sub ulmi

Autor a numeroase volume de versuri, a obţinut  de-a lungul timpului numeroase premii şi distincţii printre care şi Ordinul Cultural Steaua  României în grad de Comandor. Din anul 2011, are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităţilor.

* * *

„Patima de sub ulmi”

În distribuție: Mircea Albulescu, Adriana Trandafir, Florin Piersic jr., Valentin Teodosiu, Constantin Cotimanis.

Adaptare: Dinu Cernescu, Traducere: Petre Comărnescu, Ilustrația  muzicală: Lidia Danciu, Scenografia decor: Dumitru Georgescu, Scenografie costume: Eugenia Botănescu, Imaginea: George Grigorescu, Redactor: Ioana Prodan, Regia: Dinu Cernescu

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 3 aprilie, de la ora 20:40, TVR 3: sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 20:00, TVR MOLDOVA: sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 15:50

Foto:  Mircea Albulescu – tvr.ro

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!