Portretul regelui Ferdinand I, la centenarul încoronării primului suveran al României întregite
https://www.ziarulmetropolis.ro/portretul-regelui-ferdinand-i-la-centenarul-incoronarii-primului-suveran-al-romaniei-intregite/

La puţină vreme după moartea regelui Ferdinand I (1914–1927), avocatul George N. Budişteanu a adunat şi a publicat 51 de texte memorialistice scrise de personalităţi ale vremii, care oferă o imagine de ansamblu asupra monarhului şi epocii sale.

Un articol de Liliana Matei|14 noiembrie 2022

Cu ocazia centenarului încoronării primului suveran al României Întregite, Editura Corint propune cititorilor o ediție adăugită și adnotată de istoricul Sorin Cristescu în volumul „Regele Ferdinand cel Loial. Din amintirile contemporanilor săi”.

Vineri, 18 noiembrie 2022, de la ora 19.00, ne întâlnim la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București, cu istoricii Petre Otu, Ion Giurcă, Sorin Cristescu și Florin-Răzvan Mihai pentru a discuta despre un moment important și o personalitate marcantă din istoria țării.

Discuția va fi moderată de Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia.

„Ferdinand se simțea în largul său printre cei umili din astă lume. Îi iubea pe țărani și știa să le câștige încrederea. Îi plăcea să rătăcească ore în șir de-a lungul satelor, să pătrundă în colibele cele mai umile și să se împrietenească cu copii, cu femei și cu câini. Se pricepea bine la agricultură și știa să vorbească cu competență cu țăranii despre ogoarele lor, despre recolte, turme și grijile lor domestice. L-au denumit chiar regele țăranilor datorită simpatiei evidente pe care le-a arătat-o mereu și, de asemenea, pentru că în timpul războiului le-a promis printr-o proclamație rostită pe front că li se va împărți pământul când se vor întoarce la casele lor […]”, scria Regina Maria.

20
/12
/20

Visele și călătoriile. În destinul personal, ele au configurat totul, spunea Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale Ziarul Metropolis vă invită să le citiți și recitiți.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.