Povestea de dragoste a actriței Anne Wiazemsky cu regizorul Jean-Luc Godard prinde viață
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-de-dragoste-a-actritei-anne-wiazemsky-cu-regizorul-jean-luc-godard-prinde-viata/

Romanul Un an de studiu, de Anne Wiazemsky, apare în colecţia Babel a editurii Nemira, tradus de Doru Mareş. Cartea relatează parcursul iniţiatic al unui an petrecut la şcoala vieţii, a iubirii şi a cinematografiei: tânăra pe atunci Anne îl cunoaşte pe Jean-Luc Godard şi astfel intră în fascinanta lume a noului cinema francez.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2016

Un an de studiu desenează pasionant o iubire și o epocă, sfârșitul anilor ’60, când Franța este scena unor importante mișcări politice, ideologice și artistice.

Într-o zi de iunie 1966, i-am scris o scurtă misivă lui Jean-Luc Godard, pe adresa de la Cahiers du Cinéma, strada Clément Marot nr. 5, Paris, arondismentul 8. În scrisorică-i spuneam că mi-a plăcut foarte mult ultimul lui film, Masculin feminin. Și-i mai spuneam că sunt îndrăgostită de bărbatul din spatele filmului, că da, pe el îl iubesc. Am acționat astfel fără a realiza înțelesul real al anumitor cuvinte. – Anne Wiazemsky Godard

Despre Anne Wiazemsky

Prințesa Anne Wiazemsky s-a născut la 14 mai 1947 la Berlin. Mama sa este Claire Mauriac, fiica scriitorului François Mauriac, iar tatăl ei este prințul Ivan Wiazemsky, conte Levachov, dintro veche familie nobiliară rusă.

Anne a fost actriță, realizatoare de filme documentare și romancieră. La doar optsprezece ani a jucat în filmul lui Robert Bresson Au hasard Balthazar (1966). Fiind căsătorită cu JeanLuc Godard între 1967 și 1979, a jucat și în La Chinoise și Weekend (ambele în 1967).

A semnat peste cincisprezece volume, romanul Canines fiind recompensat cu Premiul Goncourt des lycéens în 1993, în timp ce Hymnes à l’amour a primit Premiul Maurice Genevoix în 1996, iar Une poignée de gens a fost laureat în 1998 cu Grand Prix du roman de l’Académie française.

Se va face şi un film! UPDATE (by Cinesseur)

„După atâta teasing încât probabil nimeni nu-şi mai aduce aminte obiectul lui, iată şi breaking news-ul de care tot vorbesc de câteva zile încoace (am ţinut informaţia la macerat pentru a o verifica din 3 surse):

Louis Garrel îl va interpreta pe Jean-Luc Godard în REDOUBTABLE, un film despre relaţia metaprofesională dintre cineastul francez şi una din muzele sale, Anne Wiazemsky, actriţa care a luat locul celeilalte Anna (Karina) în „universul Godard” de la sfârşitul anilor ’60. Titulara rolului va fi Stacy Martin.

Wild Bunch a anunţat că l-a înregimentat pe Michel Hazanavicius pentru a se ocupa de proiect. Conform ScreenDaily, care citează un executiv Wild Bunch, „it’s an homage to Godard and the films he was making in 1968 at the same time as gently poking fun at some of their characteristics, such as the slogans etc.”

REDOUBTABLE are la bază cartea pe care Anne Wiazemsky a dedicat-o acestui segment din traseul ei prin lume (all in all sunt vreo 10 ani petrecuţi în preajma lui Godard)” – cinesseur.blogspot.ro – blog privat de film

Foto: Anne Wiazemsky, Jean-Luc Godard – Nemira, facebook

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.