Modele pentru tineri: poveşti de viaţă care ne inspiră
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-de-viata-care-ne-inspira/

Aflat la cea-a de-a IV-a ediţie, Evenimentul „Modele pentru tineri“ a reunit în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane idei inspiraţionale din două domenii opuse: artă şi sport, avându-i ca invitaţi pe Mihai Leu, Vişinel Costel Bălan, Andreea Răducanu şi George Ivaşcu

Un articol de Judy Florescu|15 martie 2013

Aflat la cea-a de-a IV-a ediţie, evenimentul „Modele pentru tineri“ a reunit în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane idei inspiraţionale din două domenii opuse: artă şi sport, avându-i ca invitaţi pe Mihai Leu, Vişinel Costel Bălan, Andreea Răducanu şi George Ivaşcu.

Probabil cel mai emoţionat dintre vorbitori, Mihai Leu a împărtăşit motivaţia sa în cele două cariere de box şi de raliuri, dar şi motivul renunţării la acestea: dragostea pentru familie.

Mihai Leu: „În orice faci, pentru a reuşi trebuie foarte multă muncă. Orice competiţie sportivă se aseamănă cu viaţa în esenţa ei. Orice greşeală se plăteşte, adversarul nu te iartă niciodată, caută să profite de orice greşeală de-a ta. Nu trebuie să te laşi niciodată. Întotdeauna, dacă ai ambiţie şi perseverezi, chiar dacă nu reuşeşti de prima dată, până la urmă vei ajunge unde ţi-ai dorit.“

George Ivaşcu: „Vreau să vă spun un lucru: încercaţi!“

Actorul George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a spus că primii cu care trebuie să începem să lucrăm suntem noi înşine, că propria percepţie asupra noastră influenţează percepţia celorlaţi despre noi şi că arta actorului înseamnă arta de a emoţiona, iar la final a împărtăşit ultimele vorbe ale bunicii sale de pe patul de moarte: „să nu uitaţi să mâncaţi!“

George Ivaşcu: „Tehnologia continuu te însingurează. Eu recomand tuturor actoria, nu pentru a deveni actor, ci pentru a deveni un bun comunicator. Nicolae Steinhardt spunea că există trei tipuri de comunicare: comunicaţia, comunicarea şi cuminecarea, adică a împărţi, a împărtăşi cu cineva, ce are la bază primul sentiment de care omul nu se desparte: iubirea.

Cel mai greu pe scenă este să spui te iubesc. Vreau să vă spun un lucru: încercaţi! Citez din Hamlet: „a fi sau a nu fi?”. Încearcă în ceea te priveşte să fii. Şi merită să nu-ţi omori emoţiile , vorba lui Tolstoi, să devii un cadavru viu. Merită să-ţi depăşeşti fricile ca să nu trăieşti într-un continuu absurd. Absurdul nu este abstract, nu este de neînţeles. Absurdul e paradoxul şi viaţa e paradoxală.

George Ivaşcu
directorul Teatrului Metropolis 

Copilul Andreea Răducanu a povestit cu sclipiri de inocenţă momentele grele petrecute în urmă cu 14 ani la Jocurile Olimpice în care a fost nevoită să renunţe la medalia de aur, dar că a învăţat absolut din tot ce i s-a întâmplat să nu renunţe la ceea ce o pasiona.

Andreea Răducanu: „Am avut un start reuşit datorită familiei, care este şi astăzi echilibrul meu. Motivaţia pe care o găseam care să mă facă să mă întorc zi de zi în sala de sport era pasiunea pentru gimnastică. Aşa cum eu am obţinut performanţă în sport, fiecare dintre voi puteţi obţine performanţă în orice domeniu. Cred că şi comunicarea este extrem de importantă pe lângă iubirea pe care o avem pentru cei dragi şi aşa cum spun cei înţelepţi înveţi ceva din lucrurile pe care le primeşti.“

Tânărul actor şi iniţiator de proiecte umanitare, Vişinel Costel Bălan, a mărturisit că pe drumul spre universitate i-a luat foc maşina, apoi extrem de destins şi de pozitiv a vorbit despre lecţiile sale de viaţă, despre ce l-a determinat să înfiinţeze Asociaţia „Împreună Desenăm Viitorul“ şi despre motivul pentru care a refuzat să înfiinţeze un centru de copiii la Bruxelles, continuând să lupte pentru realizarea acestui vis în România.

Vişinel Costel Bălan: „E foarte greu să stai să priveşti, cel mai frumos e să trăieşti. Am fost şi rămân unul dintre cei mai norocoşi copii ai sistemului, dat fiind că şapte din o mie de copiii instituţionalizaţi merg mai departe. Mie dacă mi se întâmplă un lucru rău, mi se pare genial. Ceea ce-mi doresc cel mai mult pe lumea aceasta este să dau tot ce am mai bun din mine pentru ca şi cei din jurul meu să beneficieze de acea dragoste pe care trebuie s-o oferim fiecare dintre noi. Cheia succesului în această lume este iubirea. Nu putem facem nimic dacă nu iubim, iar eu am reuşit fiindcă eu iubesc absolut tot ceea ce fac.”

Credit foto: Silviu Pal

03
/12
/15

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă, vine la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi Institutului Francez.

02
/12
/15

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti începe azi, 2 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Ţăranului.

30
/11
/15

Declarat în scurt timp de la apariţie bestseller al New York Times, volumul „Fără tine, noi nu existăm. Viaţa mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim a apărut în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea şi cu o prefaţă de Adelin Petrişor.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.

19
/11
/15

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Mircea Cărtărescu sunt doar câţiva dintre autorii care îşi vor lansa cele mai noi volume la Editura Humanitas cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus, care are loc în perioada 18-22 noiembrie la Romexpo.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).