Povești la Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-la-replika/

În fiecare zi de luni, la Centrul Replika vor fi prezentate spectacole de teatru şi cărţi, urmând ca în zilele de marţi să fie vizionate scurtmetraje legate tematic de abordările propuse în ziua precedentă.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2020

Spectacolele de teatru, cărțile și filmele explorează teme și subiecte educaționale de maxim interes: relațiile tensionate și raporturile de putere din școli și licee, situația părinților care au copii cu tulburări din spectrul autist, problematica încălzirii globale, competiția exacerbată și individualismul, educația emoțională și sexuală etc.

Platforma debutează pe 9 martie cu spectacolul „Limite” (text: Mihaela Michailov și Radu Apostol, versuri: Bobi Dumitraș, regia: Radu Apostol, cu: Mihaela Rădescu, muzica și spațiul sonor: Alex Bălă, scenografia: Gabi Albu, video: Elena S. Găgeanu). „Limite” sondează carențele sistemului educațional actual, presiunile și conflictele profesori-părinți, birocrația copleșitoare și multiplele tensiuni dintre o educație bazată pe autoritate și o educație a elogiului libertății totale. După spectacolul „Limite” va avea loc o discuție pornind de la articolul publicat de Maria Cernat în Critic Atac – „Hedonismul în educație”.

Dintre scurtmetrajele care vor fi proiectate pe data de 10 martie, menționăm: „When the Lights Go Out” – povestea unui băiețel hărțuit la școală, „2ND CLASS” – povestea unei profesoare atacate și rănite grav de un neo-nazi, „Cloud” – experiența dureroasă a unui profesor marcat de moartea soției sale.

În cadrul platformei se vor juca două spectacole din Grecia și Germania: „Mayakovsky”, creat de Modernoi Kairoi Theatre Company și „Die Stille Der Familie”, realizat de Citizen Kane Kollektiv.

Printre cărțile și studiile care vor fi prezentate, se numără „Cum să le vorbim copiilor despre sexualitate” de Linda Eyre și Richard Eyre, „Pedepsiți prin recompense” de Alfie Kohn, „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman.

Dintre filmele selectate în cadrul platformei menționăm: „The Van”, un film de Erenik Beqiri (2019), „ONE HUNDRED AND ONE”, regia: Sebastián Alfie, Kapitalistis, un film de Pablo Muñoz Gomez.

Platforma de Artă Educațională face parte din proiectul multianual Personal/Colectiv. Proiect de artă educațională, un proiect inițiat de Asociația Culturală Replika și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul „Galei Premiilor UNITER”, Centrul REPLIKA a primit ”Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award)

Toate spectacolele și proiecțiile de filme încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Foto: Imagine din spectacolul „Limite”, @Cristian Munteanu

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.