Pozitia copilului – printre filmele europene preferate de criticii de la Cineuropa
https://www.ziarulmetropolis.ro/pozitia-copilului-printre-filmele-europene-preferate-de-criticii-de-la-cineuropa/

Lungmetrajul „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, se numără printre filmele europene din 2013 preferate de jurnaliştii şi criticii de cinema care colaborează cu prestigiosul portal cinematografic Cineuropa.org.

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Lungmetrajul „Pozitia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, se numără printre filmele europene din 2013 preferate de jurnaliştii şi criticii de cinema care colaborează cu prestigiosul portal cinematografic Cineuropa.org.

Odată cu sosirea sfârşitului de an, 18 jurnalişti şi critici de film care colaborează cu portalul web Cineuropa – un site în patru limbi străine care promovează cinematografia europeană – au alcătuit fiecare un Top 5 cu peliculele europene preferate ce au fost lansate în 2013.

Filmele selecţionate au fost coproduse în UE, au avut premierele într-un festival major european sau au fost distribuite în cel puţin unul dintre statele membre ale UE în anul 2013.

Astfel, filmul „Pozitia copilului„, regizat de Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2013, a ocupat primul loc în topurile întocmite de doi colaboratori ai site-ului Cineuropa.org: jurnalista franceză Benedicte Prot şi jurnalistul spaniol Alfonso Rivera.

Pozitia copilului

Distribuţia filmului Pozitia copilului

În Topul 5 alcătuit de Benedicte Prot, filmul „Pozitia copilului” este urmat de peliculele „La Vie d’Adèle”, „An Episode in the Life of an Iron Picker”, „Mes Séances de lutte” şi „Locke”. În Topul 5 realizat de Alfonso Rivera, lungmetrajul românesc „Poziţia copilului” ocupă tot prima poziţie. Pe locurile următoare se află filmele „The Act of Killing”, „Paradise Love”, „La Jungla Interior” şi „Floating Skyscrapers”, notează Mediafax.

Totuşi, filmul cu cele mai multe prezenţe în cele 18 Topuri 5 întocmite de jurnaliştii portalului Cineuropa.org este „La vie d’Adèle”. Acest lungmetraj, regizat de Abdellatif Kechiche, recompensat cu trofeul Palme d’Or la Cannes în acest an, a ocupat de cinci ori primul loc şi de patru ori locul al doilea.

Foto credit: Cinemagia, filmul Pozitia copilului

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.