Pozitia copilului – printre filmele europene preferate de criticii de la Cineuropa
https://www.ziarulmetropolis.ro/pozitia-copilului-printre-filmele-europene-preferate-de-criticii-de-la-cineuropa/

Lungmetrajul „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, se numără printre filmele europene din 2013 preferate de jurnaliştii şi criticii de cinema care colaborează cu prestigiosul portal cinematografic Cineuropa.org.

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Lungmetrajul „Pozitia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, se numără printre filmele europene din 2013 preferate de jurnaliştii şi criticii de cinema care colaborează cu prestigiosul portal cinematografic Cineuropa.org.

Odată cu sosirea sfârşitului de an, 18 jurnalişti şi critici de film care colaborează cu portalul web Cineuropa – un site în patru limbi străine care promovează cinematografia europeană – au alcătuit fiecare un Top 5 cu peliculele europene preferate ce au fost lansate în 2013.

Filmele selecţionate au fost coproduse în UE, au avut premierele într-un festival major european sau au fost distribuite în cel puţin unul dintre statele membre ale UE în anul 2013.

Astfel, filmul „Pozitia copilului„, regizat de Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2013, a ocupat primul loc în topurile întocmite de doi colaboratori ai site-ului Cineuropa.org: jurnalista franceză Benedicte Prot şi jurnalistul spaniol Alfonso Rivera.

Pozitia copilului

Distribuţia filmului Pozitia copilului

În Topul 5 alcătuit de Benedicte Prot, filmul „Pozitia copilului” este urmat de peliculele „La Vie d’Adèle”, „An Episode in the Life of an Iron Picker”, „Mes Séances de lutte” şi „Locke”. În Topul 5 realizat de Alfonso Rivera, lungmetrajul românesc „Poziţia copilului” ocupă tot prima poziţie. Pe locurile următoare se află filmele „The Act of Killing”, „Paradise Love”, „La Jungla Interior” şi „Floating Skyscrapers”, notează Mediafax.

Totuşi, filmul cu cele mai multe prezenţe în cele 18 Topuri 5 întocmite de jurnaliştii portalului Cineuropa.org este „La vie d’Adèle”. Acest lungmetraj, regizat de Abdellatif Kechiche, recompensat cu trofeul Palme d’Or la Cannes în acest an, a ocupat de cinci ori primul loc şi de patru ori locul al doilea.

Foto credit: Cinemagia, filmul Pozitia copilului

25
/07
/21

CRONICĂ DE FILM „Censor” (2021), proiectat în secţiunea Lună Plină de la TIFF, este un horror britanic de debut al unei regizoare din Ţara Galilor, Prano Bailey-Bond. Şi are prospeţimea unui prim film care anunţă o autoare demnă de umărit.

23
/07
/21

Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:30, filmul care deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca se va vedea și pe marele ecran din capitală. Bucureștiul se află pe lista celor 20 de localități din țară în care TIFF va proiecta simultan comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020). Filmul va rula în aer liber, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

22
/07
/21

LAND, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF. QUO VADIS, AIDA?, o producție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiției. Festivalul are loc între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

22
/07
/21

PREVIEW După o ediţie 2020 doar cu proiecţii în aer liber şi cu un număr mult mai mic de filme decât de obicei, TIFF revine în acest an (23 iulie - 1 august) aproape la turaţie maximă: peste 160 de titluri, numeroşi invitaţi, cine-concerte şi alte evenimente. Ziarul Metropolis vă propune câteva recomandări de filme, pentru o mai uşoară orientare prin program.