Premianții Un Certain Regard vin la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiantii-un-certain-regard-vin-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O poveste de dragoste cu un soţ fantomă, iubiri interzise, mentalităţi distructive, căutători de comori şi drame de conştiinţă – cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 şi 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2015

Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula în premieră în România: The High Sun/ Zvizdan (Premiul Juriului), Journey to the Shore (Premiul de regie) și Masaan (Premiul Tânără Speranță).

Propunerea Croației la Oscar 2016, The High Sun va fi proiectat la București în prezența regizorului Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cineaști croați.

Primul film croat selecționat la Cannes după câștigarea independenței țării, în 1991, The High Sun a câștigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini.

The High Sun urmărește trei povești de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecințele anumitor mentalități.

Imaginile superbe din film îți taie răsuflarea, nota „Variety” la Cannes. Dalibor Matanić este scenarist și regizor, autor a nouă lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul său, un succes de casă și de critică, și Fine Dead Girls (2002). A regizat și scurtmetraje, piese de teatru, reclame și este membru al Academiei Europene de Film.

Despre mentalități distructive vorbește și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, câștigătorul Premiului Tânără Speranță Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul Masaan anunță un nume promițător, aflat la debut, consideră „India Express”, lăudând abilitatea tânărului regizor de a încrucișa destinele unor oameni influențați de sistemul de caste din India și de a sublinia felul în care generația Facebook încearcă să se desprindă de el.

În memorabilul Masaan – în traducere, crematoriu – soarta personajelor gravitează în jurul Gangelui și al locului sfânt unde se ard cadavrele hindușilor, într-un oraș corupt și decăzut.

Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturalețe lumea celor morți peste lumea celor vii în Journey to the Shore/ Kishibe no tabi.

Într-o zi, soțul mort în urmă cu trei ani revine acasă și-și invită soția într-o călătorie prin satele pe care le-a văzut înainte de a se îneca.

Un film delicat și emoționant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme și câștigat numeroase premii în marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).

La Oscarul pentru Cel mai bun străin va concura, de data aceasta din partea Islandei, și multi-premiatul Rams/ Hrutar, regizat de Grímur Hákonarson, „o poveste excepțională despre o încăpățânare ieșită din comun”, cum titrează TwitchFilm.

Emoționanta dramă a doi frați care locuiesc unul lângă altul, dar pe care-i despart 40 ani de tăcere, și-a început cariera cu Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes. Când o boală incurabilă e în pericol să lovească tot ce au ei mai de preț – turmele de oi – cei doi sunt nevoiți să-și unească forțele.

Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă la Les Films de Cannes à Bucarest și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții, în aceeași secțiune.

Aventura amuzantă a unor căutători de comori este inspirată de o poveste reală, ale cărei detalii vor fi dezvăluite în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unui eveniment special ce va fi anunțat în curând.

De neratat, din selecția Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, elogiat de presa internațională. Filmul spune povestea unui bărbat care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.

Muntean și Porumboiu se vor întâlni cu spectatorii la proiecțiile filmelor lor.

Între 23 și 29 octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România în festival. Filmul este distribuit de Independența Film.

Foto: Un Certain Regard – filmedefestival.ro

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).