Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat – „Karpilevski“, de Jacob Weitzner
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-la-teatrul-evreiesc-de-stat-karpilevski-de-jacob-weitzner/

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă în premieră spectacolul KARPILEVSKI, de Jacob Weitzner, duminică, 20 decembrie, ora 21.00, la Teatrul de Artă.

Un articol de Liliana Matei|19 decembrie 2015

Karpilevski are conţinut profund evreiesc declara dramaturgul Jacob Weitzner. Personalitate a teatrului evreiesc contemporan, consultant literar al Teatrul Evreiesc din Varşovia, profesor de literatură idiş la Open University şi de literatură ebraică la Universitatea din Tel Aviv, este considerat un fenomen unic, ducând mai departe tradiţia teatrului evreiesc. Weitzner combină umorul şi patosul vieţii evreieşti, în timp ce exprimă drama existenţei secolului XXI.

Aventurile unui dramaturg devin material excelent pentru farsă. KARPILEVSKI este o farsă despre un mărunt politician evreu, poet de mâna a treia care moare în braţele unei prostituate. Îngerul Gabriel şi Satana îl apără şi îl persecută postum. Pentru a-i rezolva cazul, Dumnezeu îl înzestrează pe Abraham Karpilevski cu talent şi-l trimite înapoi pe pământ să scrie o piesă şi să o monteze pe Broadway. Rezultă o privire satirică asupra politicii, culturii şi teatrului contemporan.

Procesul lui Karpilevski pe pământ valorifică o piesă bine scrisă, inteligentă, cu ecouri filosofice şi politice şi demonstrează calităţile actorilor Teatrului Evreiesc de Stat, sub conducerea regizorală a lui Ştefan Iordănescu.

Biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului (bvd. Mircea Vodă, nr. 24) sau online, din rețeaua Eventim.

INFO

Regia: Ştefan Iordănescu
Scenografia: Dorotheea Iordănescu
Muzica: Ildiko Fogarassy
Lightdesign-ul: Lucian Moga
Coregrafia: Lorette Enache
În distribuţie: Mircea Dragoman, Andrei Finți, Roxana Guttman, Monia Pricopi, Anka Levana, Marius Călugărița, Natalie Ester, Mircea Drîmbăreanu, Mihai Prejban, Cătălin Stelian, Viorel Manole, Cristina Cîrcei

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.