Premiile ediției a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-edi%c8%9biei-a-10-a-les-films-de-cannes-%c3%a0-bucarest/

Timp de 10 zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere româneşti, retrospective de autor, Focus Spania şi proiecţii speciale.

Un articol de Petre Ivan|28 octombrie 2019

În seara aceasta a avut loc gala de închidere a ediției bucureștene a festivalului și au fost anunțate pe scenă premiile ediției cu numărul 10 a Les Films de Cannes à Bucarest. Acestea au fost: 

Câștigătorul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema – filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureștene, este filmul Domnișoara Amelia, regizat de Ruxandra Nițescu, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”. Juriul a fost alcătuit din cineaștii internaționali: Christophe Barral, Beranger Lacoste și Kanon Fukuyama. Echipa filmului a primit un premiul de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank și un abonament pe un an la cinematecă.

Filmele câștigătoare ale premiului publicului după proiecția de duminică, 27 octombrie, de la Cinema Muzeul Țăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” – filmul Crash, de Vlad Furtună, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” – filmul Domnișoara Amelia, de Ruxandra Nițescu, de la Colegiul Național ”Școala Centrală” – filmul Eu exist?!, de Iasmina Coman și Maria Stana, de la Colegiul Național ”Sfântul Sava” – filmul Western cu toaster, de Toma Hurduc și Matei Preda, de la Colegiul Național ”Spiru Haret” – filmul În pas cu lumea, de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoș, Matei Greceanu, Ștefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câștigătoare a primit câte un premiu de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank și un abonament pe un an la cinematecă.

Juriul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis și câștigătorul competiției Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales filmul Life Goes On, din Norvegia, de Henry Knorvalls. Directorului Filmminute, John Catchum a ridicat premiul. Acesta, după ce a mulțumit, a amintit de data de 31 octombrie, deadlineul până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com. 

Alex Molico și Andrei Epure, câștigătorii primei ediții a concursului de scenarii Write a screenplay for..., organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-și primi premiile. Acestea au fost înmânate de reprezentanta HBO, Ioanina Pavel. A fost anunțată tema ediției a doua a concursului Write a screenplay for… Aceasta îl va avea ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro

Câștigătorii celei de-a patra ediții a secțiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producție sunt: premiul în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Multimedia Est, a mers către Ruxandra Ghițescu, cu filmul Otto Barbarul.

Iar premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Cinelab a mers către Radu Ciorniciuc, cu filmul Acasă. ”Secțiunea Works in progress reușește să aducă în București selecționeri de la festivaluri mari și ajută la vizibilitatea și șansele unui film”, a spus producătoarea Monica Lăzurean Gorgan, care a ridicat premiul.

În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecționați pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiți în filmul Tata mută munții, care se va filma anul viitor. Este vorba despre Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc, Andreea Boboc.

În final s-a anunțat cel mai votat film din secțiunea Avanpremierele toamnei: câștigătorul premiului publicului a fost Maria, Regina României, de Alexis Sweet Cahill. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român a fost ridicat de producătorul Gabi Antal, care a anunțat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Seara s-a terminat cu proiecția în premieră a filmului Frankie, de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.