Premiile Gopo 2014: Cobileanski, Sitaru şi Marian Crişan, cele mai multe nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2014-cobileanski-sitaru-si-marian-crisan-cele-mai-multe-nominalizari/

„La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a primit 13 nominalizări la Premiile Gopo 2014. „Câinele japonez”, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, „La limita de jos a cerului”, „Poziţia copilului” şi „Rocker” concurează la categoria “Cel mai bun film”.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

„La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a primit 13 nominalizări la Premiile Gopo 2014. „Câinele japonez”, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, „La limita de jos a cerului”, „Poziţia copilului” şi „Rocker” concurează la categoria “Cel mai bun film”.

La această ediţie a premiilor Gopo, „La limita de jos a cerului”, debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, a obţinut 13 nominalizări, „Domestic”, de Adrian Sitaru, şi „Rocker”, de Marian Crişan – câte 11, „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer – 10 nominalizări, „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu – 8 nominalizări, iar „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu – 7.

Cinci lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo: „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, şi „Rocker”, de Marian Crişan.

Realizatorii celor cinci filme – Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Călin Peter Netzer şi Marian Crişan – concurează pentru trofeul Gopo pentru cea mai bună regie.

În total, 65 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a opta ediţii a premiilor Gopo.

Câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Gopo, eveniment care va avea loc pe 24 martie şi va fi transmis în direct şi în exclusivitate de postul de televiziune Pro Cinema, dar şi online, pe www.premiilegopo.ro.

La categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” au fost nominalizate Diana Avrămuţ, pentru interpretarea din „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, Ioana Flora, pentru partitura din lungmetrajul regizat de Dan Chişu „Deja Vu”, Ioana Anastasia Anton, din filmul „Domnişoara Christina”, Ana Ularu, pentru interpretarea din „O vară foarte instabilă”, şi Luminiţa Gheorghiu, pentru cea din lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur în 2013, la Festivalul de la Berlin, „Poziţia copilului”.

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal” se întrec Victor Rebengiuc, pentru rolul din „Câinele japonez”, Adrian Titieni, din „Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din „Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul „La limita de jos a cerului”, şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula „Rocker”.

Premiile Gopo 2014

Premiile Gopo 2014: Victor Rebengiuc concurează la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”

Cinci documentare au intrat în atenţia juriului de nominalizări şi vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionişti din industrie: „Afacerea Tănase”, de Ionuţ Teianu, „Anul Dragonului”, de Iulian Ghervas şi Adina Popescu, „City Tour”, de Andrei Nicolae Teodorescu, „Experimentul Bucureşti”, de Tom Wilson, şi „Exploratorul”, de Titus Mntean şi Xantus Gabor.

La categoria „cel mai bun film european” au fost luate în calcul 41 de producţii, dintre care criticii de film din juriul de nominalizări au votat cinci titluri, distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Amour”, de Michael Haneke, „Adele: Capitolele 1 şi 2/ La vie d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, „Vânătoarea/ The Hunt”, de Thomas Vinterberg, „Hannah Arendt”, de Margarethe von Trotta, şi „Deturnarea/ Kapringen”, de Tobias Lindholm.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2013 va fi acordat lungmetrajului „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, care a obţinut încasări totale de 1.249.457 de lei.

Foto cu Premiile Gopo 2014 , Victor Rebengiuc, La limita de jos a cerului – Cinemagia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.