Premiile Gopo 2015: 81 de filme româneşti, eligibile pentru nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-81-de-filme-romanesti-eligibile-pentru-nominalizari/

Peste 80 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 intră în cursa pentru nominalizări la cea de-a noua ediţie a galei premiilor Gopo – trofeele care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone -, care va avea loc pe 30 martie, în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2015

Astfel, 21 de lungmetraje, 14 documentare, 13 scurtmetraje documentare şi 33 de scurtmetraje de ficţiune sunt înscrise la ediţia din acest an.

De asemenea, alte peste 40 de producţii proiectate pe marile ecrane din România în 2014 concurează pentru o nominalizare în categoria „cel mai bun film european”.

Printre titlurile înscrise la categoria „cel mai bun lungmetraj” se regăsesc cele mai titrate filme de ficţiune ale anului, „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi „Q.E.D.”, de Andrei Grusznizky, dar şi „Selfie”, de Cristina Iacob, producţia românească aflată în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte succesul în box-office.

Lor li se adaugă trei lungmetraje documentare – „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri, şi „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu.

Ana Ularu, la Premiile Gopo

Ana Ularu, la Premiile Gopo

Pe lângă cele trei filme lansate în circuitul cinematografic, în lista celor 14 documentare eligibile figurează şi alte titluri cu rezonanţă în spaţiul festivalier internaţional: „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, „În numele primarului”, de Anca Hirte, şi „Pădurea”, de Sinişa Dragin.

Lista filmelor care vor concura pentru o nominalizare în categoria „cel mai bun scurtmetraj ale anului” cuprinde titluri de ficţiune, dar şi producţii de animaţie prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional şi internaţional al anului trecut.

Printre cele 33 de producţii înscrise se regăsesc premiatele „Arta”, de Adrian Sitaru, „Cai putere”, de Daniel Sandu, „Kowalski”, de Andrei Creţulescu, „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, şi „Trece şi prin perete”, de Radu Jude, dar şi multe alte scurtmetraje cu selecţii festivaliere importante.

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunţate la începutul lunii martie, iar juriul din acest an este compus din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015 – cinemagia

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.