Premiile Gopo 2015 – „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki a primit 17 nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-q-e-d-de-andrei-gruzsniczki-a-primit-17-nominalizari/

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cea mai bună regie”, fiind urmat în topul selecţiilor de „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, cu 12 nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2015

Premiile Gopo 2015 / Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat celui mai bun film – documentarul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, şi două pelicule de ficţiune, „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki.

Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki concurează şi la categoria „cea mai bună regie„.

Totodată, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki sunt nominalizaţi la categoria „cel mai bun scenariu„, alături de Oana Maria Cajal şi Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul „Poarta Albă”).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo, care va avea loc pe 30 martie.

Premiile Gopo 2015 / Cei mai buni actori români, nominalizările

Toate cele patru categorii dedicate interpretării au cumulat câte cinci nominalizări (numărul maxim admis).

Astfel, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” concurează

Vera Farmiga („Closer to the Moon”), Victoria Cociaş („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte („Planşa”), Ofelia Popii („Q.E.D.”) şi Crina Semciuc („#Selfie”).

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” nominalizate sunt

Iulia Ciochină („Love Bus – Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti”), Monica Ghiuţă („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Alina Berzunţeanu („Q.E.D.”), Tora Vasilescu („Q.E.D.”) şi Alina Chivulescu („#Selfie”).

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal

concurează doi artişti din „Closer to the Moon” – Mark Strong şi Harry Lloyd, doi din „Q.E.D.” – Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu şi Serge Riaboukine pentru interpretarea din „Cripta”.

Tot două nominalizări are filmul „Q.E.D.” la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar

– Dorian Boguţă şi Virgil Ogăşanu. Alături de ei, la aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Marian Adochiţei („Planşa”), Bogdan Nechifor („Poarta Albă”) şi Răzvan Vasilescu („#Selfie”).

La această ediţie, „Q.E.D.”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17 nominalizări şi este urmat în clasament de „Closer to the Moon”, cu 12 nominalizări, „Poarta Albă”, cu şase nominalizări, şi „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cu cinci nominalizări.

„Al doilea joc” se regăseşte şi pe lista de nominalizări la categoria „cel mai bun documentar„, de această dată concurând pentru statueta Gopo cu filmele „În numele primarului”, de Anca Hirte, „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanău, şi „Un ultim an în 114 minute”, de Daniel Nicolae Djamo.

Cei cinci critici de film din juriul premiilor Gopo au nominalizat cinci titluri şi la categoria „cel mai bun lungmetraj european„:

„Nimfomana Vol. I & II/ Nymphomaniac: Volume 1 & 2”, de Lars von Trier, „Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino, „În ordinea dispariţiei/ Kraftidioten”, de Hans Petter Moland, „Patimile Mariei/ Stations of the Cross”, de Dietrich Brüggemann, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat lungmetrajului „#Selfie”, de Cristina Iacob, care a înregistrat 102.026 de spectatori şi cele mai mari încasări, 1.147.487 de lei.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015, Q.E.D. – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.