Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2021-peste-80-de-productii-in-competitia-pentru-nominalizari/

87 de filme româneşti, lansate în cinematografe, festivaluri naţionale şi internaţionale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în faţa publicului şi a industriei realizările cinematografiei româneşti.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2021

16 lungmetraje se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizările categoriei „Cel mai bun film”, dintre care opt lungmetraje de ficțiune, printre care se numără „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude), „5 minute” (r. Dan Chișu), „Dragoste 2. America” (r. Florin Șerban), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic), „Urma” (r. Dorian Boguță) sau „Miami Bici” (r. Jesus del Cerro), și opt lungmetraje documentare, din care menționăm titluri precum „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Acasă” (r .Radu Ciorniciuc), „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu și Helena Maksyom).

„Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „1989. Jurnalul unei revoluții” (r. Carmen Lidia Vidu), „30 de ani și 15 minute” (r. Ștefan Mandachi), „Oameni cu rotile” (r. Cornel Mihalache) și „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) sunt doar o parte dintre cele 12 producții înscrise la categoria documentar.

La categoria de scurtmetraj au fost înscrise 67 de titluri, dintre care „01.05.2020” (Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Andrei Butică), „Basmofilia” (r. Tudor Jurgiu), „Bucureștiul văzut de sus” (r. Andrei Răuțu), „Călătorii reciclate” (r. Alexandru Solomon), „Cântec de leagăn” (r. Paul Mureșan), „Iepurele și pisica” (Ruxandra Ghițescu), „În noapte” (r. Ana Pasti), „Jurnalul meu de România” (r. Carmen Lidia Vidu), „Kaimos” (r. Sarra Tsorakidis), „Laila” (r. Raya Al Souliman), „Luna mea” (r. Claudiu Mitcu), „Mă uit înapoi și dispare” (r. Teona Galgoțiu), „Sașa și Petre” (r. Luca Istodor), „The Days” (r. Andrei Crețulescu), „Totul pentru Riana” (r. Mihai Gavril Dragolea), „Trecea un prinț călare” (r. Cristina Groșan), „Zimnicea” (r. Bogdan Naumovici).

Lista filmelor care intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2021 poate fi accesată aici: https://bit.ly/2Qcycwo

Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru toate categoriile, a fost desemnat de către board-ul consultativ al Gopo și este alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic: criticii de film Iulia Blaga, Irina Trocan, Victor Morozov, Călin Boto și Gabriela Filippi, regizorii Marius Olteanu, Mona Nicoară și Nora Agapi, actrița Emilia Dobrin, editorul Eugen Kelemen și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema Elvire Popesco.Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna mai. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011. Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Gala Gopo:

Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.