Premiile Gopo. 21 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-21-de-filme-in-cursa-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc/

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziţie de Centrul Naţional al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii martie, în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2017

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmelele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

La secțiunile dedicate producțiilor de lungmetraj ficțiune, nominalizările vor fi făcute fără a fi nevoie de înscriere prealabilă.

Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările.

Înscrierile pentru cea de-a 11-a ediție a Premiilor Gopo au loc în perioada 23 ianuarie – 5 februarie 2017.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanțele cineaștilor români.

În 2016, Aferim!, filmul cu cele mai multe nominalizări, și-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale Galei: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu), precum, Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija).

LUNGMETRAJE ELIGIBILE PREMIILE GOPO 2017

“BILLION DOLAR HOTEL”, regia Alecs Năstoiu, producător GAT Films Transilvania

“ILEGITIM” (coproducție România, Polonia, Franța), regia Adrian Sitaru, producător Domestic Film în coproducție cu Film Produkcja și Damned Films

“MINTE-MĂ FRUMOS ÎN CENTRUL VECHI”, regia Iura Luncașu, producător Fundația Teatrul Contemporan

“USTUROI”,  regia Lucian Alexandrescu, producător Groparu.roPremiile Gopo

“ORIZONT”, regia Marian Crișan, producători Solar Indie Junction, Mandragora Movies, Rova Film

“DINCOLO DE CALEA FERATĂ” (coproducție România, Suedia), regia Cătălin Mitulescu, producător Strada Film în coproducție cu Chimney Pot

“03.BYPASS”, regia Nap Toader, producător Clandestino Production

“MERCY STREET – STRADA SPERANȚEI”, regia Ștefan Buzea și Radu Nicolae, producător Opal Production

“BACALAUREAT” (coproducție România, Franța, Belgia), regia Cristian Mungiu, producător Mobra Film în coproducție cu Why Not Productions, Les Films du Fleuve

* “MIRACOLUL DIN TEKIR” (coproducție România, Elveția), regia Ruxandra Zenide, producător Elefant Film coproducător Elefant Films

“TUDO”, regia Iura Luncașu, producător imagine8 stories

“DUBLU”, regia Catrinel Dănăiață, producător Abis Studio în coproducție cu Hi Film  Productions

“AFACEREA EST” (coproducție România, Lituania), regia igor Cobileanski, producător Alien Film în coproducție cu Just A Moment, Brio Film

“SIERANEVADA” (coproducție România, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Franța), regia Cristi Puiu, producător Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters And Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films

“CÂINI” (coproducție România, Franța, Bulgaria), regia Bogdan Mirică, producător 42 KM Film, EZ Films, Argo Film

“SELFIE 69”, regia Cristina Iacob, producător Zazu Film

“DOUĂ LOZURI”, regia Paul Negoescu, producători Actorie de Film, Papillon Film, Kirkland, Studio Indie Production

* “DISCORDIA”, regia Ion Indolean, producător Hola Media

“INIMI CICATRIZATE” (coproducție România, Germania), regia Radu Jude, producător Hi Film Productions în coproducție cu Komplizen Film

“FEMEIA CU CRAVATĂ NEAGRĂ”, regia Adrian Popovici, producător RO de Film

“ÎNTOARCEREA MAGILOR”, regia Ioan Cărmăzan, producător Filmex Film

*sub condiția respectării criteriilor de eligibilitate prevăzute în regulament

Foto: Premiile Gopo 2017 – facebook

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".