Premiul Goncourt pentru poezie i-a fost decernat lui Jean-Claude Pirotte
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-goncourt-pentru-poezie-i-a-fost-decernat-lui-jean-claude-pirotte/

Premiul Goncourt pentru poezie, numit ‘Robert Sabatier’ în cinstea scriitorului şi poetului mort în luna iunie, a fost decernat marţi autorului belgian Jean-Claude Pirotte pentru întreaga sa creaţie, a anunţat Academia Goncourt, citată de AFP. Scriitor şi pictor, mare călător în tinereţe, Jean-Claude Pirotte s-a născut la Namur (Belgia), în octombrie 1939. Avocat între 1964 […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

Premiul Goncourt pentru poezie, numit ‘Robert Sabatier’ în cinstea scriitorului şi poetului mort în luna iunie, a fost decernat marţi autorului belgian Jean-Claude Pirotte pentru întreaga sa creaţie, a anunţat Academia Goncourt, citată de AFP.

Scriitor şi pictor, mare călător în tinereţe, Jean-Claude Pirotte s-a născut la Namur (Belgia), în octombrie 1939. Avocat între 1964 şi 1975, a fost înlăturat din barou pentru un delict (un client de-al său a încercat să evadeze) pe care a negat mereu că l-ar fi comis. Condamnat la 18 luni de închisoare, a fugit în Franţa, unde a dus o viaţă destul de dezorganizată până la prescrierea pedepsei, în 1981. S-a întors atunci în oraşul natal şi şi-a reluat cursul normal al vieţii.

Romancier, cronicar, editor şi poet, Jean-Claude Pirotte a publicat circa 50 de cărţi articole, poeme şi prefeţe. Ca pictor, a ilustrat câteva lucrări. Printre ultimele sale apariţii se numără ‘Un voyage en automne’, ‘Absent de Bagdad’, ‘Passage des ombres’, ‘Le Promenoir magique et autres poemes’ şi ‘Expedition nocturne autour de ma cave’.

Scriitorul a primit în 2012 Marele Premiu pentru poezie al Academiei franceze şi premiul ‘Apollinaire’ în 2011. De-a lungul carierei i s-au mai decernat premiul ‘Maurice Careme’ şi premiul ‘Kowalski’, premiul pentru poezie al oraşului Lyon, în 2008, premiul ‘Deux Magots’ în 2006 pentru romanul ‘Une adolescence en Gueldre’, premiul ‘Marguerite Duras’ pentru ‘Autres arpents’ şi premiul ‘Valery Larbaud’ pentru ‘Ange Vincent’ în 2002.

Sursa: Agerpres

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.