Premiul Goncourt pentru poezie i-a fost decernat lui Jean-Claude Pirotte
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-goncourt-pentru-poezie-i-a-fost-decernat-lui-jean-claude-pirotte/

Premiul Goncourt pentru poezie, numit ‘Robert Sabatier’ în cinstea scriitorului şi poetului mort în luna iunie, a fost decernat marţi autorului belgian Jean-Claude Pirotte pentru întreaga sa creaţie, a anunţat Academia Goncourt, citată de AFP. Scriitor şi pictor, mare călător în tinereţe, Jean-Claude Pirotte s-a născut la Namur (Belgia), în octombrie 1939. Avocat între 1964 […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

Premiul Goncourt pentru poezie, numit ‘Robert Sabatier’ în cinstea scriitorului şi poetului mort în luna iunie, a fost decernat marţi autorului belgian Jean-Claude Pirotte pentru întreaga sa creaţie, a anunţat Academia Goncourt, citată de AFP.

Scriitor şi pictor, mare călător în tinereţe, Jean-Claude Pirotte s-a născut la Namur (Belgia), în octombrie 1939. Avocat între 1964 şi 1975, a fost înlăturat din barou pentru un delict (un client de-al său a încercat să evadeze) pe care a negat mereu că l-ar fi comis. Condamnat la 18 luni de închisoare, a fugit în Franţa, unde a dus o viaţă destul de dezorganizată până la prescrierea pedepsei, în 1981. S-a întors atunci în oraşul natal şi şi-a reluat cursul normal al vieţii.

Romancier, cronicar, editor şi poet, Jean-Claude Pirotte a publicat circa 50 de cărţi articole, poeme şi prefeţe. Ca pictor, a ilustrat câteva lucrări. Printre ultimele sale apariţii se numără ‘Un voyage en automne’, ‘Absent de Bagdad’, ‘Passage des ombres’, ‘Le Promenoir magique et autres poemes’ şi ‘Expedition nocturne autour de ma cave’.

Scriitorul a primit în 2012 Marele Premiu pentru poezie al Academiei franceze şi premiul ‘Apollinaire’ în 2011. De-a lungul carierei i s-au mai decernat premiul ‘Maurice Careme’ şi premiul ‘Kowalski’, premiul pentru poezie al oraşului Lyon, în 2008, premiul ‘Deux Magots’ în 2006 pentru romanul ‘Une adolescence en Gueldre’, premiul ‘Marguerite Duras’ pentru ‘Autres arpents’ şi premiul ‘Valery Larbaud’ pentru ‘Ange Vincent’ în 2002.

Sursa: Agerpres

18
/05
/23

Spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, în regia lui László Bocsárdi, va participa la cea de a 5-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Reflex, organizat de Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. Reprezentația este programată marți, 23 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” și va fi urmată de o întâlnire cu publicul.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

La Sala Majestic, pe 23 mai (ora 19.30) și 28 mai (ora 19.00), în cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște" de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.