Preşedintele desemnat al CNA, despre demisia lui Mălaimare: A dorit să ne protejeze
https://www.ziarulmetropolis.ro/presedintele-desemnat-al-cna-despre-demisia-lui-malaimare-a-dorit-sa-ne-protejeze/

Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA, dar încă nevalidată de Parlament, a confirmat, marţi seară, faptul că Mihai Mălaimare şi-a depus demisia din CNA în 11 ianuarie, precizând că, prin acest gest, Mălaimare a dorit să îi „protejeze” pe ceilalţi membri ai Consiliului. Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA, dar încă nevalidată de Parlament, a confirmat, marţi seară, faptul că Mihai Mălaimare şi-a depus demisia din CNA în 11 ianuarie, precizând că, prin acest gest, Mălaimare a dorit să îi „protejeze” pe ceilalţi membri ai Consiliului.

Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al CNA şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat remis, marţi, în jurul prânzului, agenţiei MEDIAFAX, de către societatea de avocaţi „Constantinof şi Asociaţii”, care îl reprezintă pe Mălaimare.

În cursul zilei, niciunul dintre membrii CNA – nici preşedintele Consiliului, Laura Georgescu – nu a precizat dacă Mihai Mălaimare şi-a depus demisia oficial şi când a fost înregistrat documentul la CNA. În jurul orei 18.00, Laura Georgescu a confirmat, într-o declaraţie acordată jurnaliştilor prezenţi la sediul CNA, faptul că Mihai Mălaimare şi-a depus demisia în data de 11 ianuarie.

„Ştirea a venit urmare a comunicatului dat de casa de avocaţi care îl reprezintă pe Mihai Mălaimare. Demisia este un act de voinţă unilateral. Mihai Mălaimare, care mi-e prieten de ani de zile, şi-a depus demisia, dar şocat de ce a văzut la prima noastră conferinţă publică de joi (10 ianuarie, n.r.), ca să ne protejeze. Asta a fost înţelegerea şi noi am aşteptat atitudinea lui fiindcă este problema lui”, a spus Laura Georgescu.

Întrebată de ce spune că Mihai Mălaimare a fost „şocat” de prima conferinţă publică a noului CNA, Laura Georgescu a spus: „Asta face parte dintr-o discuţie pe care am purtat-o cu Mihai Mălaimare. Niciodată nu o veţi şti de la mine”.

Laura Georgescu nu a dorit să facă alte comentarii referitoare la demisia lui Mihai Mălaimare din CNA.

Pe de altă parte, unii dintre membrii CNA care au dorit să discute cu presa pe acest subiect au spus că au aflat de demisia lui Mihai Mălaimare din presă.

„Am aflat şi eu ca şi dumneavoastră din presă”, a spus Răsvan Popescu, membru al CNA şi fost preşedinte al Consiliului.

Şi Viorel-Vasile Buda, actualul vicepreşedinte al CNA, a spus că nu ştia că Mihai Mălaimare şi-a dat demisia. „Am auzit în schimb de la colegi că şi-ar fi dat-o, dar nu am primit-o. Nu o am (…) Evident că e un act unilateral şi trebuie să luăm act de el”, a spus Buda.

Şi Valentin-Alexandru Jucan, un alt membru al CNA, a spus că a aflat din presă că Mihai Mălaimare şi-a dat demisia. „Îmi pare rău. Am citit că e vorba de ceva incompatibilitate (…) Îmi pare foarte rău, chiar era un om în care puteai găsi întotdeauna echilibru”, a spus Jucan.

Mihai Mălaimare a fost validat ca membru titular al CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatul său ar fi trebuit să expire în 2014. Mihai Mălaimare a fost propus ca membru al CNA de Guvernul de la momentul respectiv, condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Parlamentul nu a numit însă şi un membru supleant al lui Mihai Mălaimare în CNA, care ar putea să îi ia locul acestuia după demisia sa. Pe de altă parte, fiind numit de Guvern ca membru titular al CNA, tot Executivul ar trebui să fie instituţia care va propune un membru titular în Consiliu în locul lui Mălaimare.

Mihai Mălaimare este regizor, iniţiator şi director al Teatrului Masca din Bucureşti din 1990, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul CNA.

Mihai Mălaimare a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că demisia sa este una „de onoare”, precizând că are un document de la Parlament potrivit căruia poate ocupa în acelaşi timp funcţia de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca.

„Eu am cerut un punct de vedere al Comisiei Juridice a Parlamentului, care mi-a remis o scrisoare prin care se spune că situaţia mea trebuie judecată ţinând cont şi de Legea 161 (din 2003, n.r.), care este legea incompatibilităţilor, lege în care se prevede clar că secretarii de stat şi membrii CNA pot îndeplini funcţii din domeniul artistic. Deci lucrurile erau limpezi. Pe de altă parte, eu, în declaraţiile mele de interese, am scris mereu că sunt directorul Teatrului Masca. Eu nu am făcut un secret din chestiunea asta. Că ANI se trezeşte după 4 ani (de când a fost numit Mălaimare membru al CNA, n.r.) să se pregătească să mă declare incompatibil îmi sună foarte straniu”, a spus Mihai Mălaimare.

Mălaimare a mai spus că a decis să demisioneze din CNA, deşi ANI încă nu l-a declarat incompatibil cu funcţia ocupată în Consiliu.

„În lumea mea, oamenii, prietenii şi cei cu care m-am sfătuit mi-au spus «Nu demisiona, pentru că nu e o cutumă demisia, pentru că cercetarea ANI va continua». Problema mea este însă de alt ordin. Eu consider că statul de drept are instituţii care au dreptul să facă afirmaţii. ANI este o instituţie a statului de drept român, atât cât este el şi, dacă o instituţie abilitată a statului de drept face astfel de afirmaţii, eu, demnitar, sunt obligat să demisionez. Pe de altă parte, nu vreau să arunc niciun fel de suspiciune, de umbră asupra instituţiei la care am funcţionat şi nici asupra instituţiei care m-a trimis acolo, recte Guvernul României. Deci este o problemă personală a mea şi a statului de drept din România”, a spus Mihai Mălaimare.

El a precizat că, în situaţia în care ANI va da o decizie referitoare la o eventuală incompatibilitate a sa, o va contesta în instanţă.

„În secunda în care ANI va remite raportul său, dacă va remite – eu mă întâlnesc zilele următoare cu ei -, dacă va remite şi nu va lua în considerare hârtia pe care o am (de la Parlament, n.r.) şi punctul meu de vedere, atunci voi merge în instanţă. Îmi voi apăra drepturile ca orice cetăţean şi mă voi supune deciziei instanţei. Adică, dacă voi avea câştig de cauză, atunci ANI trebuie să se aştepte că va plăti. Îi voi intenta un proces prin care îi voi cere daune mari. Dacă eu voi pierde, atunci cariera mea s-a încheiat, cariera mea de român. Pentru că, în conformitate cu Legea ANI, dacă eu pierd, mă dau afară şi de la teatru, deci nu mai am voie să fiu trei ani demnitar. Un proces poate să dureze doi-trei ani. Eu am 62 de ani, plus încă doi ani (cât ar dura procesul, n.r.), plus încă trei în care nu aş avea voie să practic meseria asta în România, sunt 60 şi ceva de ani în care mă voi fi săturat de viaţă”, a afirmat Mihai Mălaimare.

El a precizat că nu îşi explică de ce ANI s-a sesizat în cazul său după o perioadă de 4 ani de la numirea sa în funcţia de membru al CNA.

„Abia acum m-au informat. Am sentimentul că este urmare a unei delaţiuni. Am doar sentimentul, nu am nicio dovadă şi atunci vă comunic un sentiment, dar nu pot să fac o afirmaţie. Pe de altă parte, ANI a încălcat legea, adică mi-a trimis scrisori ordinare, când ei trebuie să trimită scrisori recomandate cu obligaţia de a răspunde. Ce să mai discutăm? Dar asta este, mă încăpăţânez să cred că suntem într-un stat de drept şi că astea sunt erori regretabile, dar posibile”, a explicat Mihai Mălaimare.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, în 10 ianuarie 2013, o conferinţă de presă, pentru a „se prezenta” publicului, în noua formulă, care cuprinde patru noi membri: Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Florin Gabrea. Cu toate acestea, Florin Gabrea nu a participat la conferinţa de presă, nefiind precizat motivul absenţei sale.

Întrebată în respectiva conferinţă dacă consideră că este în vreun fel incompatibilă cu noua funcţie de preşedinte al CNA, asimilată celei de ministru, având în vedere că, potrivit propriei declaraţii de avere, (publicată la momentul respectiv doar pe site-ul Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României, între timp a fost publicată şi pe site-ul CNA, n.r.) soţul său, Marius Georgescu, este angajat al Televiziunii Române, Laura Georgescu a răspuns: „Da, recunosc «delictul» (exprimare ironică, n.r.) de a fi soţia unui editor la programul de ştiri al Televiziunii Publice. Pornim într-un parteneriat firesc, cu mici dubii. Orice relaţie credeţi-mă funcţionează până la jumatea drumului. Eu vin până la jumatea drumului în faţa dumneavoastră şi aştept reciprocitate. Cum ar putea un editor care redactează ştiri să fie în conflict de interese cu funcţia asimilată rangului de ministru, dar plătită sub salariul meu de consilier superior al Guvernului României de zece ani, să vină în contradicţie cu deciziile unui organism colectiv, care înseamnă 11 membri şi primele 4 instituţii reprezentate aici”.

Pe de altă parte, în cadrul CNA nu a mai existat o astfel de situaţie, ca soţul sau soţia unui membru al CNA, desemnat preşedinte, să fie angajat al vreunei televiziuni.

 

Sursa: Mediafax

20
/09
/12

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, şi pianista germană Magdalena Mullerperth vor susţine, joi, între orele 19.00 şi 21.00, la Ateneul Român din Bucureşti, un concert în memoria Mihaelei Ursuleasa, care a decedat pe 2 august, la vârsta de 33 de ani. Concertul simfonic „In Memoriam Mihaela Ursuleasa” va avea loc […]

20
/09
/12

O expoziţie foto cu titlul „Marin. Fotografii 1908-1940” se va deschide joi seară la Instituto Cervantes din Bucureşti, informează instituţia gazdă, într-un comunicat. Primul eveniment cultural organizat în noul său sediu din centrul Capitalei, expoziţia – care călătoreşte în mai multe centre Cervantes din toată lumea – este realizată în colaborare cu Fundaţia Pablo Iglesias […]

20
/09
/12

La data de 20 septembrie 1974 a fost inaugurat drumul naţional Transfăgărăşan, care cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m), situat la cea mai mare altitudine din ţară: 2.045 m. 1459    – Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor într-un hrisov al lui Vlad Tepeş, domn al Tării Româneşti. 1842    – S-a născut […]

20
/09
/12

Ovidiu Ioncu – Kempes – fostul solist vocal al trupei Cargo, revine alături de trupa Rezident Ex pe scenă, într-un concert care va avea loc vineri, la Arenele Romane din Capitală. Adi Popescu, unul dintre chitariştii trupei şi, totodată, producătorul muzical al acesteia, afirmă că starea de spirit şi energia lui Kempes au rămas neschimbate. […]

19
/09
/12

Marcel Iureş este invitat cu one man show-ul ‘Absolut!”, după Ivan Turbincă, de Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, la Festivalul ‘Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila’, potrivit informaţiilor furnizate de Teatrul ‘Maria Filotti’, gazda evenimentului. Festivalul ‘Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila’ este programat în perioada 6-14 octombrie, iar organizatorii promit […]

19
/09
/12

Actorii Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele vor readuce dialogul plin de umor pe Scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) cu spectacolul „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele”, care va marca debutul stagiunii 2012-2013.   Reluat luni, de la ora 20.00, pe Scena Mare a TNB, spectacolul „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele”, un […]

19
/09
/12

O continuare a romanului „Strălucirea/ The Shining”, de Stephen King, intitulată „Doctor Sleep”, va fi lansată în librăriile din Statele Unite ale Americii pe 24 septembrie 2013. Scriitorul a făcut acest anunţ prin intermediul unui mesaj postat marţi pe site-ul său. „Doctor Sleep” a avut deja parte de câteva recenzii favorabile, după ce Stephen King […]

19
/09
/12

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre […]

19
/09
/12

Distinsul poet şi traducător Romulus Vulpescu, care a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a lăsat în urmă un mare regret pe care o serie de confraţi – academicieni, scriitori, critici literari, eseişti – l-au exprimat, miercuri, în emoţionante declaraţii acordate.   Academicianul Răzvan Theodorescu a mărturisit că Romulus Vulpescu i-a fost […]

19
/09
/12

Pe data de 19 septembrie 1895 este inaugurat Podul peste Dunăre de la Cernavoda, lucrare proiectată de inginerul Anghel Saligny, fiind, la acea vreme, cel mai lung din Europa şi printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.   1730 – S-a născut Augustin Pajou, sculptorul oficial al lui Ludovic al XVI-lea […]

18
/09
/12

Expoziţia temporară cu tema „Casetofonul. O istorie de neuitat” se va deschide, miercuri, la sediul Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), informează Serviciul de presă al instituţiei gazdă. Organizată în colaborare cu Asociaţia Colecţionarilor de Aparate Radio din România – Pro Radio Antic, expoziţia celebrează, în avanpremieră, aniversarea în anul 2013, a 50 de […]

18
/09
/12

Gala de decernare a premiilor Academiei de Film Europene va avea loc pe 1 decembrie, în Malta. Câştigătorii vor fi stabiliţi prin voturile exprimate de cei 2.600 de membri ai EFA. Concurenţa pentru această distincţie este acerbă, pe lista filmelor nominalizate fiind regăsite producţii britanice, spaniole sau de origine cehă. Lungmetrajele britanic „The Pirates! Band […]

18
/09
/12

Soprana Angela Gheorghiu va fi distinsă pe 25 octombrie de Regele Mihai cu decoraţia „Nihil Sine Deo”, ce este acordată personalităţilor marcante, care au realizat performanţe de înalt nivel, a declarat biroul de presă al artistei.   Distincţia îi va fi acordată sopranei Angela Gheorghiu chiar în ziua în care Regele Mihai sărbătoreşte cea de-a […]

18
/09
/12

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, marţi, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român. Horia Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri, în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri. „Le urăm […]