Preşedintele ICR, invitat la începutul lunii februarie la Comisia pentru cultură din Senat
https://www.ziarulmetropolis.ro/presedintele-icr-invitat-la-inceputul-lunii-februarie-la-comisia-pentru-cultura-din-senat/

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, urmează să fie invitat, în prima săptămână a lunii februarie, la Senat, pentru a purta o discuţie cu membrii Comisiei pentru cultură pe marginea pregătirilor ICR în vederea participării României, ca invitat de onoare, la Târgul de Carte de la Paris.   Propunerea venită din partea senatorului PSD Gabriela […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, urmează să fie invitat, în prima săptămână a lunii februarie, la Senat, pentru a purta o discuţie cu membrii Comisiei pentru cultură pe marginea pregătirilor ICR în vederea participării României, ca invitat de onoare, la Târgul de Carte de la Paris.

 

Propunerea venită din partea senatorului PSD Gabriela Firea viza iniţial invitarea directorului ICR la o discuţie cu membrii comisiei în cursul săptămânii viitoare, însă, preşedintele acestui for, social-democratul Georgică Severin, a invocat faptul că parlamentarii vor fi ocupaţi cu dezbaterea şi adoptarea bugetului de stat. Astfel, propunerea lui Georgică Severin de a programa întâlnirea cu Andrei Marga pentru începutul primei sesiuni ordinare din 2013 a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Georgică Severin a subliniat faptul că, în opinia sa, Târgul de Carte de la Paris reprezintă o oportunitate pentru România care nu trebuie ratată, mai ales că suma la care se ridică participarea ţării noastre la eveniment este echivalentă cu costul realizării ”unei poteci mai răsărite”.

”Există o problemă şi am discutat şi la ICR, am primit sprijin şi de la MAE – România este invitatul de onoare de la Târgul de Carte de la Paris, care pe plan european este Mecca târgurilor de carte. Prezenţa în pavilionul central, posibilitatea ca multe acţiuni să fie centrate pe România reprezintă un vector de imagine extraordinar, iar costurile sunt la nivelul unei poteci mai răsărite. Nu trebuie să pierdem o oportunitate cu care nu ne vom mai întâlni. Mai sunt câteva luni. Trebuie să ne preocupăm serios, să încercăm să popularizăm această manifestare pentru că în felul acesta toate autorităţile se vom implica mai aplicat. Ar fi păcat fiindcă este o onoare”, a spus Severin, la Parlament.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, i-a asigurat pe colegii săi senatori de interesul pe care Ministerul Culturii îl va manifesta în legătură cu acest eveniment, precizând însă faptul că ministerul este doar ”un sponsor”, neavând şi atribuţii organizatorice.

”În legătură cu Târgul de Carte de la Paris, ICR este organizatorul, nu Ministerul Culturii, iar ICR este o instituţie liberă, independentă, autonomă. Ministerul are o infimă contribuţie, are o contribuţie financiară, dar nu este organizator”, a subliniat acesta.

Sursa: Agerpres

18
/05
/23

Spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, în regia lui László Bocsárdi, va participa la cea de a 5-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Reflex, organizat de Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. Reprezentația este programată marți, 23 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” și va fi urmată de o întâlnire cu publicul.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

La Sala Majestic, pe 23 mai (ora 19.30) și 28 mai (ora 19.00), în cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște" de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.