Preselecția pentru Concursul Enescu 2016: 174 de tineri artiști vor intra în competiție
https://www.ziarulmetropolis.ro/preselectia-pentru-concursul-enescu-2016-174-de-tineri-artisti-vor-intra-in-competitie/

Juriul de specialitate al Concursului Internaţional George Enescu 2016 a selectat 174 de tineri artişti pentru a intra în competiţie la această ediţie a Concursului Enescu.

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2016

Tinerii artiști au fost selectați dintr-un număr total de 317 înscriși în Concurs, cu 40% mai mulți față de ediția 2014. Candidații care au trecut de preselecție vor concura pentru visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii pe scena Ateneului Român, între 3 și 25 septembrie.

Tinerii artiști selectați provin din țări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Coreea de Sud, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia, Thailanda, Cehia, Argentina. Un număr de 12 tineri artiști provin din România.
Este pentru prima dată când are loc o preselecție în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri: în total 317 tineri artiști din 48 de țări s-au înscris pentru a participa la ediția 2016 a Concursului, cu 40% mai mult față de ediția 2014. Juriul de specialitate al ediției 2016 a Concursului Enescu este format din muzicieni și profesori de top la nivel internațional, printre aceștia numărându-se nume precum cele ale violoniștilor Pierre Amoyal și Silvia Marcovici, ale violonceliștilor Natalia Gutman, David Geringas și Arto Noras și ale pianiștilor Peter Donohoe, Dana Borșan și Andrei Sitarev.
Listele în ordine alfabetică ale concurenților care au fost selectați să intre în competiție la Concursul Enescu 2016 sunt disponibile pe site-ul Concursului și Festivalului, www.festivalenescu.ro.
Pentru Secțiunea Compoziție, toate lucrările înscrise au fost trimise spre jurizare, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 3 septembrie, în ziua deschiderii ediției 2016 a Concursului Enescu.
Valoarea totală a premiilor din cadrul Concursului Enescu 2015 este de 115.000 de euro. Li se adaugă două premii speciale: o bursă de doi ani la celebra Barenboim Academy din Berlin, pentru cel mai bine clasat concurent român la Secțiunea Vioară, și prezența ca artist invitat pe scena festivalului iPalpiti Festival of International Laureats 2017, Los Angeles, pentru câștigătorul Secțiunii Vioară.
La ediția 2016, Concursul Enescu se desfășoară într-un nou concept. Timp de 22 de zile, între 3 și 25 septembrie, în Sala Mare a Ateneului Român, publicul este invitat să îi asculte și să îi susțină pe tinerii artiști în drumul către visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii. Tinerilor artiști li se alătură muzicieni consacrați, membri ai juriului Concursului, foști laureați ai Concursului Enescu, precum și laureații ai ediției 2014, într-o serie de peste 19 recitaluri extraordinare și concerte cu orchestră. Bilete și abonamentele sunt puse în vânzare în rețeaua Eventim.

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.