Prezentarea volumului „Robul succesului. Viața politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții”, Humanitas 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/prezentarea-volumului-robul-succesului-viata-politica-a-lui-victor-eftimiu-sub-sase-constitutii-humanitas-2022/

În foaierul Sălii PICTURA a TNB, va avea loc joi, 9 iunie 2022, începând cu ora 19.00, în prezenţa autorului, va avea loc rezentarea volumului „Robul succesului. Viaţa politică a lui Victor Eftimiu sub şase constituţii”, Humanitas 2022, semnat de Prof. Univ. Dr. CRISTIAN PREDA

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

Data și locul evenimentului nu au fost alese întâmplător: în aceeași seară, la Sala Pictura a TNB, se joacă de la ora 20.00, piesa lui Victor Eftimiu, OMUL CARE A VĂZUT MOARTEA. Publicul care va viziona spectacolul va putea participa și la prezentarea, în prezența autorului, a acestei cărți „plină de date, informații și intuiții, de răsturnări de situații, portrete de epocă și de oglinzi îndreptate către prezent (care) cucerește de la primele pagini, invitând la o nouă reflecție despre duplicitățile și metamorfozele succesului în literatură și în politică”- după cum o definește scriitoarea Tatiana Niculescu/*/ în recomandarea de pe coperta IV a volumului.

Iulia Popovici, Ioan Stanomir și Radu Vancu /*/ vor susține evenimentul, moderat de Ovidiu Nahoi, redactorul șef al Radio France International România, iar cunoscutul actor al Teatrului Național I. L. Caragiale, Marius Bodochi, îl va ilustra cu lectura unui fragment din Spovedaniile lui Victor Eftimiu.

Dacă ne aplecăm asupra biografiei lui Victor Eftimiu, care „a avut nu doar o operă vastă, ci și o viață fabuloasă”, cum demonstrează Cristian Preda, aflăm că dramaturgul, poetul, prozatorul, gazetarul despre care se vorbește, a fost – în trei rânduri (1920-1922, ianuarie-iulie 1930 și 1944-1945) și director al Teatrului Național, pe care l-a condus cu har, lăsând în urma sa o serie de realizări, dintre care, unele, stau mărturie și azi: busturile și tablourile unor mari dramaturgi și actori, executate de artiști de seamă ai vremii, publicația „Revista Teatrului Național”, colecția ”Biblioteca Teatrului Național”.

Era deci firesc ca Teatrul Național I.L.Caragiale să fie onorat să găzduiască într-unul din cele mai frumoase spații ale sale, Foaierul Sălii Pictura, lansarea unei cărți care reconstituie, din multiple unghiuri, biografia politico-intelectuală a unei mari personalități a culturii române, aducând „în fața cititorilor o Românie trecută prin două războaie mondiale, șase Constituții, patru regi, două republici – populară și socialistă, și un regim totalitar de sorginte sovietică. Istoria carierei minuțios construite a lui Victor Eftimiu este deopotrivă istoria instituțiilor, a mentalităților și a breslei scriitorilor pe parcursul a peste 70 de ani” (cf. Tatiana Niculescu).

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

06
/01
/14

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.