Prima expozitie de fotografie pe hârtie manuală tipărită cu imprimante Epson, la Muzeul Național al Țăranului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-expozitie-de-fotografie-pe-hartie-manuala-tiparita-cu-imprimante-epson-la-muzeul-national-al-taranului-roman/

Expoziţia poate fi vizitată până pe 12 august, în intervalul 12:00 – 19:00, în Atelierul de Carte de la Muzeul Naţional al Țăranului Român. Lucrările artiştilor vizuali Lucian Muntean şi Cristiana Negoescu au fost tipărite pe hârtie manuală cu ajutorul imprimantei Epson L850

Un articol de Petre Ivan|5 august 2015

Epson și Asociația Ordinul Manufacturierilor au inaugurat marți, 4 august 2015, expoziția „Back to the fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet”, o premieră prin faptul că aduce împreună cele mai noi tehnologii în materie de imprimare cu o tehnică veche de mii de ani – fabricarea de hârtie – și cu fotografia clasică și conceptuală.

Expoziția cuprinde 27 de lucrări ale artiștilor vizuali Lucian Muntean și Cristiana Negoescu, tipărite pe hârtie manuală cu ajutorul imprimantei Epson L850.

Mă fascinează ferestrele! Peste tot pe unde am călătorit am fost curios să le privesc. Uneori era interesantă reflexia care se vedea în geamuri. Alteori, din interior, căutam să descopăr peisajul sau, din exterior, o fărâmă de intimitate în penumbra încăperii. Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 până în prezent, acumulând o arhivă vastă cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit. –  Lucian Muntean, fotojurnalist și artist vizual.

Lucrările Cristianei Negoescu aduc în prim-plan fotografia conceptuală, unde culoarea joacă un rol esențial.

Cred că editarea imaginilor se face până la vopsea, atunci când totul pare să danseze printre fibrele hârtiei. Absența Prima expozitie conturului duce la emanciparea culorii, îmbinându-se mai bine cu hârtia. La prima vedere se vede misterul, iar după o analiză mai amănunțită, hârtia se arată cu hainele ei fotografice. – Cristiana Negoescu, artist vizual.

Pentru tipărirea celor 27 de lucrări a fost folosit modelul Epson L850 (multifuncţional) care poate fi operat independent, fără să fie conectat la un computer, și care tipărește direct de pe carduri de memorie şi camere cu PictBridge.

Tehnologia de care dispune îi permite să printeze pe numeroase tipuri de hârtie, chiar și pe cea realizată manual, după o tehnică veche de câteva mii de ani.

În plus, și noile modele de imprimante Epson cu patru culori pot fi folosite pentru a tipări pe hârtie manuală.

Acestea sunt livrate cu cerneală suficientă pentru doi ani. Modelele L130 şi L220 pot imprima un număr de 6.500 pagini color şi 4.000 pagini alb-negru utilizând doar cerneala livrată iniţial.

De asemenea, modelele L310, L365, L455 şi L565 includ două recipiente suplimentare de cerneală neagră, ceea ce le sporeşte volumul de imprimare alb-negru la 12.000 pagini.

Foto: Prima expozitie de fotografie pe hârtie manuală, Muzeul Național al Țăranului Român – facebook

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.