Prima premiera 9G la TNB în această stagiune
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-premiera-9g-la-tnb-in-aceasta-stagiune/

Spectacolul After Hours de Radu Iacoban va avea premiera în zilele de vineri 6 şi sâmbătă 7 noiembrie, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale”, în cadrul celei de-a doua stagiuni a Programului 9G la TNB.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2015

Actor cunoscut al tinerei generaţii, Radu Iacoban a virat cu succes spre dramaturgie şi regie, semnând mai multe spectacole în spațiul independent, dar și în teatre de stat, ultima sa premieră de la Teatrul Foarte Mic, Casa cu pisici, fiind prezentă în programul Festivalului Național de Teatru din acest an.

Pornind de la un banc, After Hours dezvoltă un dialog al superficialității absurde care ne înconjoară, într-un discurs scenic despre comunicare sau absența ei, despre singurătate sau refugiu.

O poveste simplă care pune în lumină, printre hohote de râs, mici sau mari probleme de viață. Într-o noapte, doi bărbați se întâlnesc într-un bar… Beau, glumesc, povestesc. O întâlnire ca oricare alta între doi oameni care nu au nimic în comun.

Până când alcoolul sau disperarea îi împinge spre mărturisiri. Gelozie, planuri ascunse, adulter, depresie… Şi o răsturnare de 9Gsituaţie… ca în viață! Cei doi nu îşi sunt total străini, iar întâlnirea a fost premeditată.

Din distribuţia spectacolului fac parte nume deja sonore ale noii generații, actori care au lucrat în teatre importante cu regizori de renume: Cătălin Babliuc (poate fi văzut în spectacolele lui Andrei Şerban de la „Bulandra”: Omul cel bun din Seciuan și Carousel), Conrad Mericoffer (joacă în spectacolul Hoți, la TNB, în regia lui Radu Afrim şi a câștigat Premiul de debut la Gala UNITER 2011, pentru rolul din Livada de vișini, în regia lui Felix Alexa), Anghel Damian (foarte prezent în teatrul independent, joacă, de asemenea,  la Teatrul de Comedie în Tartuffe, regia László Bocsárdi).

Comunicăm din ce în ce mai „sărac” și ne folosim de aceleași „cârje” verbale, nu pentru a accepta prezenţa celuilalt, ci, mai degrabă, pentru a ne confirma nouă înșine că avem întodeauna dreptate. Am devenit egoişti și am uitat cum e să-l asculţi cu adevărat pe celălalt. De foarte multe ori intri într-un bar și observi că oamenii de la masă se agață de un pahar cu alcool, privesc în gol și nu (mai) comunică. Avem trasee paralele și ne este frică să ieșim din „citadelele” ego-ului nostru. Am devenit „singuri”. – Radu Iacoban

“After Hours este un discurs absurd și comic, sau comic şi absurd, care vorbeşte despre singurătate, inadaptabiltate socială şi incapacități emoționale. Punctul de pornire e începutul unui banc: „Doi tipi intră într-un bar”.  Cei doi „dulăi protagoniști” pun la bătaie într-un „no man’s land al necomunicării”, argumentele arhicunoscute ale unei discuții dezvoltate la un pahar de vorbă: politică, bani, femei, mașini, literatură”, mai spune  Radu Iacoban.

La a doua ediție a Programului 9G la TNB au fost înscrise 52 de proiecte, 4 dintre ele fiind selectate pentru a intra în repetiţii: After Hours, un spectacol de Radu Iacoban, Hotel Europa de Goran Stefanovski, regia Andrei Raicu, (D)efectul Placebo, coordonat de Ștefan Lupu, Beckett coupé regia Dragoş Alexandru Muşoiu. Primul dintre ele care a intrat în repertoriul Sălii Mici este After Hours.9G

Programul 9G la TNB este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural Ești București 2015. Programul 9G la TNB se realizează cu sprijinul MasterCard.

After Hours

de   Radu Iacoban

Regia: Radu Iacoban

Multimedia: Codrin Iftodi, Eugen Kelemen

Costume: Ana Ularu

Elemente de decor: Conrad Mericoffer

Light design Bogdan Gheorghiu

Cu:

Cătălin Babliuc, Conrad Mericoffer / Anghel Damian

6 și 7 noiembrie, ora 20.00, Sala Mică

Un spectacol 9G la TNB

Foto: 9G, TNB – tnb.ro

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.