Primo, un monolog inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”, la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/primo-un-monolog-inspirat-de-cartea-lui-primo-levi-mai-este-oare-acesta-un-om-la-odeon/

Compania Donati & Olsen (Roma, Italia), cu sprijinul Institutului Italian de Cultură prezintă joi, 5 noiembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Odeon, pectacolul PRIMO, un monolog teatral inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”. Spectacol prezentat în limba italiană cu supratitrare în limba română

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2015

Uneori se supraviețuiește pentru a putea povesti mai departe. Primo Levi a supraviețuit pentru a povesti. Spectacolul „Primo” dă glas mărturiei sale, pentru că trecutul nu poate fi, și, mai ales, nu trebuie uitat.

Povestea începe pe 13 decembrie 1943, când Primo Levi este arestat de miliția fascistă și apoi deportat în lagărul Buna-Monowitz, de lângă Auschwitz, unde supraviețuiește până la eliberarea acestuia din 27 ianuarie 1945.

Teribila realitate a mărturiei sale este reprezentată, evitând tonurile patetice sau de compătimire, sub diferite aspecte ce merg Primode la stupoare, la simplitate, și, lucru extrem de anevoios, până la ușurință. Este mijlocul prin care spectatorul este „contagiat” din punct de vedere emoțional de acea rușine „pe care cel drept o încearcă în fața vinei pentru faptele comise de către alții”.

A supraviețui unei boli grave, unui sechestru, torturii, sclaviei, războiului, traversării deșertului și apoi a Mediteranei…Cu ce speranțe? Cu ce scop?

Pentru a înțelege cum a fost posibil.

PRIMO – INFO

Cu: Jacob Olesen

Adaptarea: Giovanni Calò și Jacob Olesen

Regia: Giovanni Calò

Traducerea în limba română: Doina Condrea Derer

Adaptarea: Eva Simon

Preţul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei

Foto: Primo – Teatrul-odeon.ro

20
/12
/20

Visele și călătoriile. În destinul personal, ele au configurat totul, spunea Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale Ziarul Metropolis vă invită să le citiți și recitiți.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.