Primul muzician asiatic care a câștigat competiția de dirijat „Gustav Mahler”, invitat la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-muzician-asiatic-care-a-castigat-competitia-de-dirijat-gustav-mahler-invitat-la-sala-radio/

Vineri, 14 februarie, ora 19.00, Sala Radio este gazda unui concert cu doi invitaţi speciali aplaudaţi pe scenele internaţionale: tânărul dirijor Kahchun Wong (33 de ani), primul muzician asiatic care a câştigat prestigioasa competiţie internaţională de dirijat „Gustav Mahler” (Germania, 2016) şi violonistul român Valentin Șerban, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2020

Evenimentul propus de Orchestra Națională Radio aduce în fața publicului Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră al lui Mozart. Amadeus și-a compus 4 dintre cele 5 concerte pentru vioară aproape unul după celalalt, în 1775… la doar 19 ani!

Partea a doua serii cuprinde Simfonia nr. 5 ce poartă semnătura compozitorului rus Dmitri Șostakovici, lucrare ce s-a bucurat de mare succes și peste jumătate de oră de aplauze la premiera de la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad), în 1937.

Născut în Singapore într-o familie de origine chineză, Kahchun Wong a debutat în martie 2015, alături de Singapore Symphony Orchestra și începând de atunci a dirijat pe patru continente ansambluri de prestigiu ca Los Angeles Philharmonic, Berlin Konzerthaus Orchestra sau Sankt Petersburg Symphony Orchestra și, din 2018, este dirijor principal al orchestrei germane Nuremberg Symphony Orchestra.

După ce a câștigat Gustav Mahler Conducting Competition (2016), Kahchun Wong a fost invitat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel (care a obținut aceeași distincție în 2004!) să dirijeze Filarmonica din Los Angeles în stagiunea 2016-2017! În Asia a dirijat ansambluri ca China Philharmonic, Shanghai Symphony, Tokyo Philharmonic, Tokyo Symphony, Osaka Symphony, Hiroshima Symphony etc.

În stagiunea 2019-2020 se va afla pentru prima oară la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca Detroit Symphony Orchestra, Calgary Philharmonic, Philharmonisches Orchester Heidelberg, Japan Philharmonic ș.a. De asemenea, revine în fața unor orchestre pe care a avut deja ocazia să le dirijeze, ca Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National du Capitole de Toulouse și Singapore Symphony.

Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de Master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea violonistei Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (începând cu anul 2012) și în prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

Violonistul român a participat la festivaluri precum Festivalul „Krzyzowa Music of Europe” în Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Festivalul SoNoRo (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.