Proaspăt premiată, opera-junk revine la întâlnirea cu spectatorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/proaspat-premiata-opera-junk-revine-la-intalnirea-cu-spectatorii/

Cartea cu poze a copiilor cuminţi, în regia lui Máté Hegymegi, va fi deschisă din nou pe 11 şi 13 februarie, când această producţie a Teatrului Tamási Áron va avea două reprezentaţii. Pentru costumele acestui spectacol, Ilka Giliga a câstigat Premiul Scenograful Anului,  în cadrul Expoziţiei Spaţiul Vizual2022, de la FUGA – Centrul de Arhitectură din Budapesta.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2022

Povestea  acestei  opera-junk a început  de  Crăciunul anului 1845, când Heinrich Hoffmann, un medic din Frankfurt, a colindat în zadar prin magazine,  pentru a cumpăra o carte de povești pentru fiul său de trei ani. Negăsind nimic pe placul său, a ajuns să scrie şi să deseneze el o carte, creând astfel una dintre figurile emblematice ale literaturii germane pentru copii, Struwwelpeter / Petrică Ciuf-Zbârlit.

În 1998, faimosul şi demenţialul band The Tiger Lillies din Londra a făcut muzica acestei cărți de povești. Pe orice pune mâna The Tiger Lillies iese un lucru unic şi ciudat, care forțează limitele. Aşa s-a întâmplat şi când,  cu titlul Shockhead Peter, au pus pe muzică cartea de povești din secolul XIX a lui Heinrich Hoffmann, Petrică Ciuf-Zbârlit. Apoi,  Phelim Mcdermott și Julian Crouch au făcut din asta un musical horror şi grotesc, plin de umor negru. Mai târziu, din jocurile de cuvinte ale lui Parti Nagy Lajos și din muşcătoarea sa ironie s-a născut versiunea maghiară: opera-junk, cu titlul Cartea cu poze a copiilor cuminți.

La Expoziția Spaţiul Vizual2022 de la FUGA –  Centrul de Arhitectură din Budapesta, au fost prezentate creaţiile de anul trecut ale celor mai cunoscuți designeri de decor și costume din Ungaria. Premiul scenograful anului i-a revenit Annei Fekete, pentru decorurile spectacolului Nero al Teatrului StudioK din Budapesta, iar Premiul cel mai bun designer de costume al anului l-a câştigat Ilka Giliga, pentru costumele din Cartea cu poze a copiilor cuminţi, producţie a Teatrului Tamás Áron.

Până acum, Cartea cu poze a copiilor cuminţi a avut doar 5 reprezentaţii, aşadar Trupa Tamási Áron îi aşteaptă cu drag pe toţi cei ce vor să vină la reprezentaţiile din luna februarie. Biletele pot fi procurate la Casa Centrală de Bilete și online, prin sistemul de bilete Biletmaster.ro. Spectacolul este recomandat spectatorilor cu vârsta peste 16 ani.

 

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.