”Problema Voorman” – premiul publicului la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/problema-voorman-premiul-publicului-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediţia 6, a avut loc sâmbătă, 28 iunie, la Grădina Botanica Bucureşti. Aproape 4000 de spectatori s-au bucurat de scurtmetraje premiate sub cerul liber până-n zori, dar şi de muzică şi tururi ghidate pe aleile unuia dintre cele mai frumoase spaţii verzi din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2014

Pentru prima dată, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a inclus competiția ShortsUP Audience Award, susținută de Digi Film, în care publicul a avut misiunea de a alege cel mai bun film scurt al serii. Majoritatea spectatorilor de la picnicul cinematografic a acordat cea mai mare notă scurtmetrajului britanic Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), o comedie neagră ce-l are în prim plan pe actorul Martin Freeman, cunoscut pentru rolul din blockbuster-ul The Hobbit (Bilbo) dar și din serialele Fargo și Sherlock.

Preferatul publicului ShortsUP este o poveste despre identitate și religie, un film cu o construcție provocatoare care reușește să suprapună ironia cu teme existențiale actuale. Williams (Martin Freeman), psihiatru cu reputație, e nevoit să-l examineze pe enigmaticul domn Voorman (Tom Hollander), un prizonier ce se crede Dumnezeu. Ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu diagnostic se transformă într-un joc al minții în care rolurile se schimbă dramatic. Ce ne legitimează să fim ceea ce credem că suntem? Identitatea noastră nu e nimic mai mult decât o convenție socială.

După ce a fost nominalizat la Oscar și Bafta, scurtmetrajul Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) primește distincția ShortsUP Audience Award și un premiu de 1500 E oferit de Digi Film, care-l face cel mai popular film la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014.

Noaptea Lunga 2014 Foto AnaMaria Dascalu

La fel de aplaudată a fost și producția românească Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină, România, 2014) situată pe locul 2 în topul preferințelor cinefililor de la Noaptea Lungă. Al 3-lea loc în ordinea voturilor a fost ocupat de Ferma de Ponei  (r. Joost Reijmers, Olanda 2014), comedia olandeză despre un cuplu de vârsta a treia, un iPad și o fermă online de ponei.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este organizată în fiecare vară de ShortsUP, numitorul comun al filmelor scurte și bune. Scurtmetrajele prind viață în fiecare sezon, prin evenimente tematice și zilnic, prin recomandări online pe platforma www.shortsup.ro.

Foto: Anamaria Dascălu

14
/03
/16

Săptămâna aceasta începe a treia ediție HomeFest, festivalul care deschide ușile caselor cu teatru, film, performance, artă și concerte. Între 15 și 25 martie, HomeFest traversează spații locuite din toate cartierele bucureștene și găzduiește artiști, spectatori și vecini în sufragerii de apartamente.

11
/03
/16

„Mă uit cu admirație la Victor Rebengiuc, care are 83 de ani, cu doi mai puțin decât mine și, deși e greu și pentru el, totuși joacă așa, cu putere, cu forță. Eu nu mai am forța fizică. Sigur, și Albulescu a obosit. Nu mai spun de Beligan, care are peste 90 de ani. Dar mă duc cu mare plăcere să mă întâlnesc cu publicul.” - Ion Besoiu. În iunie 2015, alături de actrițele Valeria Seciu și Rodica Mandache, Ion Besoiu, care împlineşte, astăzi, 85 de ani, a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală.

11
/03
/16

Relansat în prezent pe platforma Cinepub, "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011) era al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru. Filmul consacra un cineast original, mereu în căutarea unor forme atipice şi îndrăzneţe de exprimare.

10
/03
/16

Devenită celebră după rolul din thrillerul Basic Instinct (1992), în care juca alături de Michael Douglas, Sharon Stone împlineşte, astăzi, 58 de ani, vârstă la care continuă să fie una dintre cele mai frumoase şi apreciate actriţe de la Hollywood.

10
/03
/16

“Atenţie părinţi! În curând, un nou film de actualitate: Tată de duminică. În dezbatere: răspunderea de a fi tată de fiecare zi (interpreţi: Gina Patrichi, Radu Beligan, Amza Pellea)” – titra pe copertă, în urmă cu mai bine de patru decenii, faimoasa revistă Cinema. Filmul poate fi (re)văzut duminică, 13 martie, de la ora 14.00, pe TVR 2.

09
/03
/16

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura anul acesta, între 18 și 24 aprilie. În cele șapte zile de festival, la Institutul Francez (Sala “Elvire Popesco”), Muzeul Tăranului Roman și Clubul Tăranului vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale, “workshop-uri”, “master-classes” etc.

08
/03
/16

LOVE 3D / DRAGOSTE 3D, cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé (Irreversible, Enter the Void), va avea premiera în România pe 18 martie şi va rula în cinematografe în format 3D și 2D. Durata: 135 minute. Distribuit de Independenţa Film. Pelicula a primit săptămâna trecută din partea Comisiei de Rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (C.N.C.) calificativul 18+ Interzis minorilor.

07
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Ecranizare a romanului „The Price of Salt” (1952), publicat, din cauza tematicii, sub pseudonim de celebra scriitoare americană Patricia Highsmith, „Carol” (2015) este cronica asumat melodramatică, dar de o somptuozitate elegantă, a unei iubiri între două femei din medii diferite în New York-ul de la începutul anilor `50.

06
/03
/16

Două filme cult regizate de Stanley Kubrick și Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzică originală în cine-concerte aduse pentru prima dată în România, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic.

05
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Regizat de italianul Francesco Clerici şi disponibil în cinematografe, documentarul „Il gesto delle mani” („Mâini. Gesturi. Artă”) este o pledoarie vizuală lipsită de afectare şi necontaminată de cuvinte pentru importanţa presupusei gratuităţi a actului artistic.

04
/03
/16

Tony Dyson, unul dintre părinții celebrului robot R2-D2 din seria "Star Wars", a fost găsit mort în Malta, conform unui anunț făcut vineri de poliția malteză. Robotul R2-D2 este unul dintre cele mai recognoscibile personaje din universul "Star Wars", fiind imediat îndrăgit de adulți și copii deopotrivă încă de la apariția primului film al seriei, "Star Wars: A New Hope" (1977).