Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/programe-speciale-in-memoriam-carmen-stanescu/

Actriţa Carmen Stănescu a murit la vârsta de 92 de ani. Canalele TVR difuzează, în această perioadă, programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2018

Carmen Stănescu s-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna din „Fraţii Karamazov”. A interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi a altor teatre. A jucat comedie, dramă şi tragedie cu aceeaşi forţă artistică.

S-a lansat în film cu rolul din „Doi vecini”, după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. Au urmat „Telegrame”, după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleş (1959) și „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din „Fraţii Jderi”, „Muschetarul român” şi „Războiul de Independenţă” (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea şi în cinematografie.

A făcut carieră şi în televiziune, alături de Mişu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică „Destăinuiri”.

Carmen Stănescu a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a III-a (1967), pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.

Societar de onoare al Teatrului Naţional I. L. Caragiale din anul 2001, în 2000 a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu

Micul infern

 

TVR 3

vineri, 13 aprilie, ora 21.00, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național București

Traducere: Anda Boldur; În distribuție: Carmen Stănescu, Adrian Pintea, Aimee Iacobescu, Răzvan Ionescu; Ilustratia  muzicală: Jean Adamaschi; Scenografia decor: Virgil Crețulescu; Scenografie costume: Diana Ioan; Imaginea: Beatrice Drugă; Redactor: Michaela Macovei; Adaptarea și regia TV: Silviu Jicman; Regia: Mihai Manolescu

TVR 2

vineri, 13  aprilie, ora 8.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

sâmbătă, 14  aprilie, ora 11.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

duminică, 15 aprilie, ora 13.10, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la 00.20)

Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR Internaţional

vineri, 13  aprilie, ora 13.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.20,  Antidot la uitare, In memoriam Carmen Stănescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

vineri, 13  aprilie, ora 22.50, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național Bucureşti

duminică, 15 aprilie, ora 23.00, Premiera – un film din 1976  Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR MOLDOVA

joi, 12 aprilie, ora 22.30, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu Teatrul Național București

vineri, 13 aprilie, ora 11.00, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

sâmbătă, 14 aprilie ora 22.00, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la ora 02.00)

Foto: Carmen Stănescu – facebook

09
/05
/16

 Grand Cinema & More invită cinefilii să întâmpine cele mai așteptate filme de aventură ale anului 2016 într-o manieră cu totul specială. „Căpitanul America: Război Civil”, „X-Men: Apocalypse”, „Alice în Țara Oglinzilor”, „Warcraft. Începutul”, „Ziua Independenței: Renașterea” vor fi disponibile în revoluționarul sistem de sunet Dolby Atmos, într-una dintre cele mai performante săli de cinema din România, Grand Ultra.  

09
/05
/16

,,Exit” este noul proiect al lui Bogdan Benea (scenarist si regizor). Povestea celor doi, Ana si Rareș, care se întâlnesc să se sinucidă, câștigă  Premiului Abis Studio la concursul The Pitch din cadrul festivalului Next.

06
/05
/16

Au mai rămas cinci zile până la deschiderea oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes ( 11 şi 22 mai). Vă prezentăm, via AFP, câteva cifre care oferă o imagine a amplorii acestei întâlniri unice în lume.

06
/05
/16

“03.BYPASS”, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nap Toader, rulează de astăzi, în cinematografele din București și alte 18 de orașe. „03.ByPass” este o dramă, cu conotații sociale, dar cu accente comerciale de thriller psihologic, tensiune erotică, suspans, umor negru, comic de situație şi de limbaj. În plan tematic filmul vorbește despre alienarea comportamentului în faţa ispitei banilor.

05
/05
/16

Un truism, însă e inevitabil: „Croaziera”, lungmetrajul-cult din 1981 scris și regizat de Mircea Daneliuc, a fost unul dintre foarte puținele filme din perioada comunistă care ataca direct sistemul și arunca în ridicol justificarea prin celebrele „șopârle” folosită de mulți dintre cei care se erijau în opozanți.

04
/05
/16

Caravana Docuart se întoarce pentru a 3-a oară consecutiv la Cluj-Napoca, cu proiecții de film documentar românesc, la Cinema Mărăşti, în zilele de 6 şi 7 mai.

29
/04
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Nu te supăra, dar...” (2007), de Adina Pintilie, este unul dintre cele mai radicale şi cele mai dure filme din istoria cinematografiei române – o redare poetică, nu lipsită de controverse, a vieţii dintr-un centru pentru persoane cu probleme psihice grave.

28
/04
/16

CRONICĂ DE FILM „Dincolo de calea ferată” este al treilea lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu, şi cel mai greu de încadrat, deşi structura sa de melodramă nu se desprinde radical de filmele de până acum.

27
/04
/16

6,9 pe scara Richter, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, va fi prezentat în premieră mondială în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). Caranfil  revine cu cel de-al șaptelea lungmetraj al său, o comedie burlescă, țesută cu elemente de musical, despre criza vârstei de mijloc, dragoste, depresie și frica obsesivă de cutremure.

27
/04
/16

Departe de a fi folosite doar pentru figurație în filme, animalele joacă un rol important în viziunile unor regizori. Lor, Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) le dedică anul acesta secțiunea tematică, intitulată #Animal. Relația dintre om și animal, în cele mai variate forme ale ei, de la divinizare până la exploatare, va fi surprinsă în 10 filme revelatoare propuse de directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

26
/04
/16

Actrița Oana Pellea va fi, vineri, alături de Cristina Casian și Barbu Ollănescu-Orendi, oaspetele Serilor "Acasă". În cadrul evenimentului, sub genericul "Acasă la boierii Ollănești și la Amza Pellea" vor fi prezentate cărţile: "Jurnal 2003-2009", de Oana Pellea, "Să râdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea și "Așa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni și răi", de Barbu Ollănescu-Orendi.

25
/04
/16

La câteva ore de la difuzarea primului episod din sezonul al șaselea din "Game of Thrones", site-ul Mashable a propus un rezumat al sezonului trecut jucat de pisici. Nu mai este "Game of Thrones", ci "Game of Kittens", titlul clipului postat sâmbătă online de site-ul american Mashable.