Proiectul „Artă și Artiști Români“
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-%e2%80%9eart%c4%83-%c8%99i-arti%c8%99ti-rom%c3%a2ni%e2%80%9c/

Un grup de tineri artişti timişoreni din cadrul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii şi iubitorii de artă. Proiectul Artă şi Artişti Români are o motivaţie pur educaţională.

Un articol de Petre Ivan|24 decembrie 2019

”Scopul proiectului e a fi un liant care să conglomereze în jurul său artiști români și iubitori de artă”, arată unul din inițiatorii proiectului, Robert Gomboș.

Proiectul se prezintă (momentan) sub forma unui portal  cu informații despre arta contemporană românească (dar nu numai) oferind artiștilor posibilitatea să își prezinte CV-urile și portofoliile și, mai departe, facilitându-le legătura cu galeriile interesate, cu  organizatorii de evenimente, cu alte instituții de profil.

Astfel, pe lângă faptul că artiștii își pot promova online propriile lucrări, proiectul e un forum care facilitează discuții libere și  prezentare de evenimente culturale.

Inițiatorii proiectului sunt Robert Gomboș si Andrada Ușvat, amândoi doctoranzi ai Facultății de Arte și Design din Timișoara. Ei cred ca acest proiect are capacitatea de a acoperi o arie esențială din lumea artistică modernă, și anume aceea de networking (facilitarea comunicării între artiști și instituții). Autorii portalului spun că, prin acesta aduc un aport viitoarei Capitale Europene a Culturii.

Cum funcționează? Artiștii își pot crea gratuit un profil care poate conține CV, anunțuri importante, portofoliu, descrierea lucrărilor ș.a. De asemenea ei pot redacta articole, pot interacționa între ei, pot participa la discuții online, dezbateri tematice etc.

Proiectul Artă și Artiști Vizuali nu aparține și nu este afiliat niciunei instituții publice sau private și își propune să mențină acest statut.

„E adevărat, am stat pe gânduri și am cântărit cu atenție dacă o platformă creată de artiști, care să vorbească despre artă și artiști, își are locul în oceanul de date care se găsește în sfera online. Suntem conștienți de rolul imens pe care îl joacă educația în zilele noastre, cu atât mai mult cu cât contextul socio-politic din ultimii ani a arătat rezultatele îngrijorătoare ale precarității acesteia. Am crezut mereu, cu înverșunare, în libertatea informației și în accesul direct la aceasta. Astfel, haideți să ne cunoaștem între noi și să împărtășim cine suntem – ca artiști – și ceea ce cunoaștem. La urma urmei, arta trebuie să fie liberă de orice împovărare pentru ca ea să fie expresie curată”, arată Robert Gomboș.

Utilizatorii îi pot găsi pe artiști online la adresa: https://artasiartistivizuali.ro/ dar și pe unul dintre portalurile majore de social-media la adresa: https://www.facebook.com/artistivizuali/

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.